El sector lleter és un dels més afectats per la falta de pluja i de farratge al camp: Campos aquests dies viu la pèrdua de dues vaqueries més
El sector lleter és un dels més afectats per la falta de pluja i de farratge al camp: Campos, aquests dies viu la pèrdua de dues vaqueries més.
35En acabar el novembre hauran tancat a Campos dues vaqueries més: Can Matas i Son Barbut. Petits productors incapaços de fer front a un context de dificultats permanents per mantenir el negoci que el fa inviable.
“No és que no hi hagi relleu generacional, és que no surt a compte”, emfatitza Joana Mascaró de s’Hort de SonCoves, la propietària d’una de les 15 productores lleteres campaneres que quedaran en peu i també portaveu de la Unió de Petits Productors i Ramaders de les Illes.
“El primer que es va sembrar ja és groc o s’ha mort i, de la darrera llavor escampada, només n’ha sortit el 30%”, lamenta Mascaró en relació al menjar per les vaques. “Duim tres anys de sequera, l’aliment produït aquí no basta i s’ha de comprar a la Península amb un cost inassumible… Si la situació no millora, ajuts públics com els de fa dos anys seran imprescindibles”, sentència.
Perquè si no plou “serà molt mal de passar pel sector lleter”, que ha destinat “tots els recursos a poder mantenir els animals els darrers dos anys “, conclou recordant que venen per davall del cost de producció.
La solució no és regar
A Campos, la zona que té la major concentració vaquera de Mallorca, la solució a la falta d’aigua no és regar perquè els pous hi estan salinitzats. Un acord amb la Conselleria de Medi Ambient compromet el pagès a no contribuir a tensionar la disponibilitat i qualitat de l’aigua dels nivells freàtics.
L’excés de sal no és exclusiu de l’aigua estreta dels pous perquè impedeix també la reutilització de la depurada. “Les depuradores no dessalinitzen i habilitar-les per a què ho fessin amb un procés d’osmosi suposaria un cost que no es pot assumir ni econòmica ni mediambientalment”, exposa la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau.
Per Garau, el problema és precisament el vessament al clavegueram de la salmorra generada en els processos d’osmosi a bars i restaurants, a més també dels residus dels descalcificadors electrodomèstics, per exemple en els rentaplats.
“Estar en prealerta per sequera el novembre no és alarmant, tenim una situació equiparable a la d’anys anteriors, però si és un toc d’atenció perquè si els pròxims mesos no plou, arribarem a l’estiu amb un nivell molt baix dels aqüífers”, explica aquesta alt càrrec del Govern que avisa que la situació seria “molt generalitzada”.
Bona part de l’arxipèlag es troba en el llindar de l’encesa del llum vermell per manca d’aigua, sent especialment “crítica” l’estat de la conca hídrica d’Artà, la que fa més temps que està “en risc” i on des de l’estiu s’han hagut d’instaurar restriccions horàries en el consum així com la prohibició d’omplir piscines i netejar vehicles.
Matances ajornades
Que hagi fet calor fins a Tots Sants, no ha ajudat: s’ha mantingut una elevada demanda d’aigua perquè ha continuat havent-hi turistes. Tampoc serveixen les elevades temperatures a la tardor per l’inici de la temporada de matances.
“A no ser que faci mal canviar de dia per la disponibilitat del matancer, la gent està ajornant la matança fins que no arribi el fred, ningú no es vol arriscar a perdre la feina d’un any amb la sobrassada dolenta perquè el producte no s’ha pogut conservar suficientment fresc”, assumeix Margalida Obrador de Ramaders Agrupats de Felanitx, especialitzats en la producció de sobrassada.
Insisteix també ella en “la dificultat” d’alimentar els animals per la falta de farratge als camps i l’elevat cost d’abastir-se amb herba de fora i pinso, que és inviable traslladar al preu final de consum. “Si això continua així, s’hauran de reactivar les ajudes”, diu Obrador.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular