X
13

Quina diferència hi ha entre la covid i la grip?

Sanitat tem enguany un augment de casos de grip a causa del relaxament de les mesures covid i per això insisteix en la importància de la vacunació 

11/01/2022

Quina diferència hi ha entre la covid i la grip?

El Ministeri de Sanitat preveu un augment de casos de grip estacional enguany a causa del relaxament de les mesures covid que afecten la comunitat. Per aquest motiu, incideix en la importància de vacunar-se contra la grip en el cas de les persones que pertanyen als grups diana, ja que coincidiran la pandèmia per coronavirus i l’epidèmia de grip i això pot augmentar les complicacions en els grups de risc. Algunes d’aquestes complicacions poden ser pneumònies, otitis, sinusitis, deshidratació o empitjorament d’una malaltia crònica de base, com la insuficiència cardíaca congestiva, l’asma o la diabetis. S’ha de tenir en compte també que el risc de mort és més del doble en una persona que contrau les dues malalties.

Aquestes són les principals claus de la grip d’enguany en relació a la pandèmia de la covid:

Grip i la Covid: mateixa transmissió, símptomes similars 

La manera de transmissió i els símptomes de la Covid són molt similars als de la grip estacional. La transmissió es produeix sobretot per via aèria, parlant, tossint o esternudant, i menys freqüentment per contacte amb superfícies o objectes.

La febre, la tos i la pèrdua d’olfacte i de gust són símptomes comuns en casos de grip i en casos de Covid-19, tanmateix la fatiga, el mal de coll, el mal de cap i el dolor muscular semblen produir-se
amb menys freqüència en la Covid. La dificultat respiratòria sembla ser més freqüent en el cas de la Covid.

Infeccions més greus en el cas de la grip: 

Tant la Covid com la grip provoquen malalties respiratòries que poden anar d’infeccions asimptomàtiques o amb símptomes lleus, fins a malalties greus i morts. Varia, però, la proporció de pacients amb simptomatologia greu, ja que en el cas del nou coronavirus la majoria de les infeccions, un 80%, són lleus o asimptomàtiques, el 15% són infeccions greus, que requereixen oxigen, i el 5% són infeccions crítiques, que requereixen ventilació. Per tant, els percentatges d’infecció greu són més elevats en el cas de la grip.

Campanya vacunacional: 

Tot i que l’any passat hi va haver una transmissió de la grip molt lleu, ja que s’establiren mesures més estrictes, com els períodes de quarantena o els tocs de queda, enguany el Govern posa el focus en la campanya de vacunació per reduir la càrrega de la malaltia i les complicacions en la població més vulnerable. La campanya es va iniciar el passat 22 de novembre i el Govern compta enguany amb 304.800 dosis de la vacuna.

Vacunació combinada: 

La vacunació combinada contra la grip i la covid es recomana per a les persones a qui els falta una dosi de vacuna adicional o dosi de record de Covid i que també necessiten la de la grip estacional. La campanya de vacunació combinada es va iniciar el passat 8 de novembre. Es poden administrar les dues vacunes en la mateixa cita.

Grups diana per a la vacuna de la grip estacional: 

Es recomana la vacuna contra la grip estacional a les persones amb alt risc de sofrir complicacions i a les persones que estan en contacte amb elles, ja que poden transmetre-la-hi. El 80% dels
casos greus hospitalitzats i el 95% de les morts van ocórrer la temporada 2019-2020 en persones amb algun factor de risc de complicacions. Per això, les autoritats sanitàries
recomanen la vacunació enfront de la grip en els següents quatre grups de població:

1. Persones majors, preferentment a partir dels 65 anys d’edat, amb especial èmfasi als usuaris de les residències. En el cas dels vacunats contra la covid amb Janssen, s’injecten la vacuna contra la grip al costat de la dosi de reforç de la covid-19.

2. Persones entre els 6 mesos i els 65 anys d’edat que presenten un alt risc de complicacions derivades de la grip per presentar alguna condició o malaltia de base.

3. Persones que poden transmetre la grip a aquelles que poden presentar complicacions.

4. Personal sanitari i sociosanitari, així com grups considerats essencials.

Per vacunar-se contra la grip estacional s’ha de telefonar a INFOGRIP, al 971 211 998

Els pacients amb Covid quan es poden vacunar? 

  • En pacients que han superat la Covid o que la tenen de forma lleu o asimptomàtica es recomana la vacunació després de finalitzar els dies d’aïllament recomanats.
  • Per als pacients ingressats, el personal sanitari establirà el moment adequat per a l’administració de la vacuna.
  • Els contactes estrets d’un cas confirmat que pertanyin als grups diana de la vacuna contra la grip podran vacunar-se quan acabin la quarantena i ja no tinguin símptomes.

La vacuna de la grip no afecta en els contagis de Covid: 

El Ministeri de Sanitat també ha desmentit algunes informacions aparegudes en elsmitjans que especulaven sobre la relació de la vacuna contra la grip amb un risc més gran d’infecció per Covid. Ha assegurat que “no existeix més risc d’infecció per coronavirus amb la vacuna contra la grip i que la vacunació contra les dues malalties és la millor manera de protecció contra possibles complicacions”.

El balanç de la campanya de l’any passat: 

En la temporada 2019-2020, la cobertura global de la campanya contra la grip va ser del 57,7% i es van immunitzar un total de 195.000 persones a Balears. La vacunació va evitar el 26% de les hospitalitzacions, el 40% dels ingressos a UCI i el 37% de les defuncions atribuïbles a la grip en les persones de 65 anys d’edat i majors. O sigui que la campanya  també té com a objectiu evitar la sobrecàrrega assistencial i un augment dels ingressos hospitalaris.

A escala mundial s’estima que cada any moren fins a 650.000 persones per causes relacionades amb la grip. A Espanya, durant la temporada 2019-2020, 619.000 persones van acudir a les consultes d’atenció primària per grip, va haver-hi 27.700 hospitalitzacions amb grip confirmada per assajos de laboratori, 1.800 ingressos a l’UCI i 3.900 morts associades a la grip.

11/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT