Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Les organitzacions de consumidors Facua i OCU han publicat una sèrie de recomanacions perquè els passatgers puguin fer valer els seus drets
EFE/Marta Pérez
13
Poca incidència de la vaga de Ryanair: 6 cancel·lacions a les Illes
La vaga de tripulants de cabina en diverses aerolínies aquest estiu, com els nous aturs que arrenquen aquest dimarts a Ryanair i el cap de setmana a Easyjet per demanar millores laborals, poden entelar les vacances dels afectats per cancel·lacions o retards de vols. Què fer en aquests casos? Davant les mobilitzacions, que en el cas de Ryanair afecten deu aeroports espanyols, entre ells els de Màlaga i Sevilla, les organitzacions de consumidors Facua i OCU recomanen:
1. CONSULTAR EL CALENDARI D’ATURADES
Ryanair: La vaga convocada per USO i Sictpla es prolongarà durant quatre dies, des del dimarts 12 al 15 de juliol. Aquest mes estan prevists altres aturades, entre el 18 i 21, així com entre el 25 i el 28.
Easyjet: Les aturades en les quals participa USO són des del divendres 15 al diumenge 17, i en una segona tanda, entre el 29 i 31 de juliol.
2.COMPROVAR LA SITUACIÓ DEL VOL
L’OCU incideix en què cal comprovar la situació del vol a la pàgina web de la companyia o d’Aena abans de desplaçar-se a l’aeroport corresponent.
3. HAN CANCEL·LAT EL VOL. QUINS DRETS TENC?
El passatger podrà reclamar l’import íntegre del bitllet (l’aerolínia l’ha de reemborsar en set dies) o bé un vol de tornada en el primer punt de partida i com més de pressa millor. La companyia ha d’oferir com a opció la conducció fins al destí final en condicions de transport comparables. També ha de cobrir despeses de manutenció, allotjament i transport quan sigui necessari.
4. LA RESPONSABILITAT DE L’AEROLÍNIA
El més important és determinar si la vaga té les característiques perquè la companyia quedi eximida de responsabilitat, és a dir, si ha estat imprevisible o inevitable. Des de Facua insisteixen que “una vaga que està convocada legalment mai serà imprevisible”, per la qual cosa, en principi, haurà de pagar la indemnització corresponent al passatger.
En el mateix sentit, l’OCU incideix en què una vaga anunciada i confirmada “no és causa de força major” i la companyia ha de prendre mesures per a pal·liar les previsibles molèsties als viatgers.
5. TENC DRET A UNA INDEMNITZACIÓ?
L’aerolínia no haurà de pagar una compensació addicional al reemborsament del preu del bitllet si ha informat amb suficient antelació que el vol ha estat cancel·lat. Si no ho ha fet, el passatger té dret a una compensació econòmica en funció de la distància del vol i si és intracomunitari o no.
6. COMPENSACIONS SEGONS LA DISTÀNCIA I SI OFEREIXEN UN ALTRE VOL
-Vol de fins a 1.500 km: 250 euros (125 euros si ofereixen viatjar al destí amb demora de no més de 2 hores).
-Vol d’entre 1.500 i 3.500 km (o dins de la UE de més de 1.500 km): 400 euros (200 si ofereixen viatjar al destí amb una demora de no més de 3 hores).
-Vol de 3.500 km o que surti fos de la UE: 600 euros (300 si ofereixen viatjar amb demora de no més de 4 hores).
7. QUÈ PASSA SI L’AEROLÍNIA INFORMA AMB ANTELACIÓ?
En línies generals, si la companyia informa que el vol ha estat cancel·lat amb almanco dues setmanes d’antelació respecte a la sortida prevista, queda exempta de compensar al viatger per la cancel·lació.
Si avisa de la cancel·lació entre 14 i 7 dies abans, el viatger tindrà dret a una indemnització si no ofereix un transport alternatiu que permeti sortir amb no més de dues hores d’antelació a la sortida prevista i arribar al destí amb menys de quatre hores de retard respecte al vol original.
Si la notificació es produeix amb menys d’una setmana d’antelació, hi ha dret a indemnització tret que la companyia ofereixi un transport alternatiu que surti amb no més d’una hora d’antelació i possibiliti arribar al destí amb un màxim de dues hores de retard.
8. QUÈ PASSA AMB L’HOTEL O L’ENTRADA A UN CONCERT?
Si per culpa d’una vaga es produeixen altres perjudicis econòmics, com la pèrdua d’un altre vol de connexió, les nits d’hotel pagades, excursions o entrades a un concert l’import del qual no es pugui recuperar, l’usuari pot reclamar una indemnització a l’aerolínia, sempre que pugui acreditar-lo.
9. LES PETICIONS PER ESCRIT
En cas d’haver de sol·licitar qualsevol compensació, cal efectuar-la per escrit directament a l’aerolínia, a través de la seva pàgina web o en el taulell de l’aeroport, deixant constància de les circumstàncies i la data, o bé a través de l’agència de viatges o la plataforma a través de la que es va pagar el servei.
10. NO DONAR-SE PER VENÇUT
Des de l’OCU insten a Ryanair que no es repeteixi l’escenari de l’estiu de 2018, quan l’organització va haver de presentar una acció col·lectiva en representació dels viatgers afectats davant la “passivitat” de l’aerolínia irlandesa, que després en seu judicial “ha reconegut les quantitats reclamades en la seva pràctica totalitat”.
11. MÉS INFORMACIÓ I INSPECTORS
El secretari general de Facua-Consumidors en Acció, Rubén Sánchez, reclama al Ministeri de Transports uns protocols que “garanteixin” que els passatgers coneixen els seus drets a reclamar, no sols la devolució del bitllet si no són reubicats en altres vols, sinó també perjudicis per les pèrdues econòmiques que sofreixin i les compensacions que estableix el reglament europeu.
Davant l'”incompliment” de les aerolínies d’informar els viatgers sobre els seus drets, s’han de sol·licitar inspectors en els aeroports i en els panells informatius i s’han de mostrar missatges en cas de grans retards o cancel·lacions.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025