X

Ramaders de les Illes: “L’informe de l’ONU no te en compte les particularitats de cada regió”

Reivindiquen també la necessitat de desenvolupar el sector primari, amb una gestió correcta del territori

09/08/2019

Ramaders de les Illes: “L’informe de l’ONU no te en compte les particularitats de cada regió”

Imatge d'arxiu/ iStock.

14


 Menjar menys carn i tudar menys aliments per combatre el canvi climàtic

Diferents ramaders de les Balears defensen la sostenibilitat de les explotacions illenques, després de l’advertència llançada per l’ONU sobre la necessitat de canviar el model alimentari per a poder combatre la crisi climàtica.

Les diferents veus consultades per IB3 Ràdio defensen, a més, que les conclusions de l’informe de l’ONU s’han d’adaptar a la realitat de les Illes Balears.

“Són decisions generals preses per organismes internacionals que no tenen en compte les particularitats de cada regió, o de persones concretes. Ho dic perquè Menorca en general, tot el tema d’agricultura i ramaderia és molt sostenible i respectuós amb el medi ambient”, explica a IB3 Ràdio el president de l’Associació d’Empresaris d’Explotacions Agràries de Menorca, Lluís Nadal.

Els ramaders de Balears també reivindiquen la necessitat de desenvolupar el sector primari. Un fet que permetria augmentar el consum de productes de proximitat i també seguir amb una gestió correcta del territori.

“A Mallorca, el que ens trobem és que ramaderia en general va baixant, i els animals fan la funció de cuidar les finques, de llevar les herbes i pastures. Mantenen les finques i adoben el camp amb mesura”, sosté la gerent de Ramaders Agrupats, Margalida Obrador.

L’informe de l’ONU aposta per reduir els gasos d’efecte hivernacle a través de la transformació i la sostenibilitat de l’agricultura i la ramaderia. I a Balears aquesta transformació ja ha començat.

En són un exemple les granges de caragols. I és que els caragols són una font de proteïnes animals. El seu engreix necessita poca aigua i, a més, produeix pocs residus.

“Els tenim a lloure dins les pasteres. Es reguen dos o tres minuts cada dia amb els aspersors… Tenim una sala allà on neixen i on posam uns recipients amb terra que fan servir per fer la posta. Com que no tenen més terra, han de pondre allà dedins. Quan els caragolets són nats, els amollam dins les pasteres, dins els hivernacles. Quan són grossos, els arreplegam”, explica Margalida Adrover, de l’empresa Caragols Son Pou.

Tot i aquestes iniciatives, els experts que han elaborat l’informe de l’ONU indiquen que, almanco a escala global, fa falta aprofundir en la transformació de l’agricultura i la ramaderia. Tot sense oblidar l’aposta per dietes més sanes.

09/08/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT