X

Raquel Montón: “Per aturar el canvi climàtic, les accions individuals han d’anar acompanyades de grans polítiques”

La portaveu de Greenpeace avisa que la reducció d'emissions i la implantació d'un sistema sostenible són claus per Espanya

10/08/2021

Raquel Montón: “Per aturar el canvi climàtic, les accions individuals han d’anar acompanyades de grans polítiques”

Incendi a l'illa d'Eubea la passada setmana. / PANAGIOTIS KOUROS.

15

Els incendis dels darrers dies a Grècia i Turquia ha tornat a posar de manifest les devastadores conseqüències provocades pel canvi climàtic, una realitat no pas del futur, sinó d’un present preocupant més imminent que mai. Raquel Montón, portaveu de Greenpeace Canvi Climàtic, ha aclarit, en entrevista aquest matí a IB3 Ràdio, les claus d’aquests fenomens, com són les onades de calor i les pluges torrencials registrades darrerament a diferents punts del món, i les maneres de revertir la situació en la mesura que sigui possible i, sobretot, abans que sigui massa tard.

Pregunta: L’informe llança un missatge als negacionistes… Les conseqüències del canvi climàtic són aquí: onades de calor i pluges torrencials, entre d’altres. I no sols passa en països del mediterrani oriental, de quina manera ho podem notar a Espanya?

Resposta: Sí, ho duim notant des de fa temps. El canvi climàtic no és nou. Les dades que va donar ahir l’IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic) corrobora amb més detall i profunditat el que està passant i el que passarà: de cada vegada tenim més incendis virulents, ones de calor molt més freqüents, inundacions… Ho hem vist a Alemanya, Bèlgica o els Països Baixos. Temperatures de 50ºC al Canadà o el gel de l’Àrtic fonent-se a una velocitat molt ràpida són altres símptomes del canvi climàtic. Aquestes dades ens demostren que el canvi climàtic és una realitat.

P: La gran pregunta és si encara som a temps a canviar la situació i què es pot fer? Greenpeace creu que és realista parlar encara de la possibilitat de canvi?

R: Sí, tenim molt més que guanyar que el que ja estam perdent o el que podem perdre. El canvi climàtic no arriba a aquest grau, i mig grau ja significa guanyar molt. Cada dècima de grau conta, superar el mig grau multiplica per dos els impactes o superar un grau més multiplica per quatre. És imprescindible seguir fent feina al respecte. Concretament, el que podem fer és evitar allò que ho provoca, és a dir, les emissions de CO2, cremar carbó, petroli i gas. Hem d’aconseguir fixar les emissions a 0 el 2050!

P: Podem dir que Espanya està fent bé els deures?

R: Estam fent els deures molt millor que altres països, però ens queda un llarg camí encara per poder contribuir més i millor que la resta. La llei de canvi climàtic és imprescindible, però ha de ser molt més ambiciosa, perquè les dades i la ciència així ho demostra. Hem de ser més exigents amb la reducció d’emissions. Un altre mesura duta a terme a Espanya és el pla de recuperació, el qual ens pot servir per sortir de la crisi econòmica que ha provocat aquesta pandèmia i també a través d’un sistema sostenible que faci front al canvi climàtic.

P: I des de les Balears que podem fer?

R: L’acció individual és imprescindible i compta, l’acció política a petita escala també, encara que la més important de totes és pressionar i impulsar a que els governs de totes les nacions impulsin, a la pròxima COP 26, que es celebra a Glasgow, aquestes reduccions que no són suficientment ambicioses i no arriben. Amb els actuals compromisos, fregam ja els 3 graus d’escalfament del planeta i això no ho podrem permetre.

Al dia a dia hem de prendre consciència, tenir-ho sempre present i inculcar la importància de cuidar el planeta entre els ciutadans. D’aquesta manera, és com es realitza aquesta pressió. Les accions individuals són fonamentals i la suma de totes elles, coordinada per grans polítiques, es multiplica per 10. El missatge és que actuar a petita escala, des d’accions individuals o petites regions, beneficia el deteniment del canvi climàtic a nivell global.


El foc continua devorant descontroladament a Turquia i Grècia


El perquè de les inundacions que han afectat tot l’interior d’Europa

10/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT