X

Registrada la primera posta d’ous d’una tortuga marina a Mallorca: n’ha post 106

Ha passat a la platja urbana de Can Pere Antoni de Palma aquesta matinada. Per protocol, 26 ous del niu ja s'han enviat al Laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura

08/06/2023

Registrada la primera posta d’ous d’una tortuga marina a Mallorca: n’ha post 106

S'ha instal·lat una tanca per protegir els ous nidificats.

186

La Conselleria de Medi Ambient en funcions i el Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) han informat de la primera posta registrada de tortuga marina a Mallorca que s’ha produït, aquesta matinada, a la platja urbana de Can Pere Antoni de Palma, devora l’edifici de Gesa. L’avís d’alerta l’ha donat un biòleg, a la mitjanit, que ha permès activar el protocol tècnic que n’ha verificat l’existència i n’ha quantificat els ous. La tortuga, com és habitual, ha sortit de la mar de nit, quan hi ha manco renou i més obscuritat, ha caminat uns quants metres, ha fet un forat i ha posat els ous. Després, se n’ha anat. Si la mare tortuga ha triat un lloc bo per nidificar, el període d’incubació pot durar entre dos i tres mesos, depenent de la temperatura ambient. En aquest cas, la tortuga ha posat un total de 106 ous, dels quals 26, per protocol, ja s’han enviat al Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació on seran tractats amb incubació artificial incrementant així les garanties d’eclosió. Els 80 restants quedaran, de moment, al niu, que ha estat perimetrat pels Agents de Medi Ambient, fins que els tècnics certifiquin la viabilitat que hi quedin durant el període d’incubació, d’entre 45 i 60 dies. Fins ara, entre 2019 i 2022, s’han registrat, amb aquesta darrera, 8 esdeveniments de nidificació: tres a Eivissa, dos a Menorca, un a Mallorca, a més de dos intents de nidificació a Formentera.

El coordinador de fauna marina del COFIB, Guiem Félix, ha assenyalat, per la seva banda que “ens trobem just a l’inici de la temporada de reproducció d’aquesta espècie i, per tant, és probable que es registrin més intents de nidificació ja sigui per aquest mateix exemplar o d’altres”. De fet, el de Can Pere Antoni és el primer episodi de nidificació registrat enguany a nivell estatal i, en aquest sentit, ha insistit, davant la probabilitat de nous intents, en la necessitat de donar avís immediatament a l’112 i de no molestar a l’animal i evitar que la posta sigui fallida.

La mare tortuga ha post 106 ous, dels quals 26 ja han estat traslladats al Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura

Ja ha arrancat la campanya informativa d’enguany per evitar destorbar la reproducció de les tortugues marines. Medi Ambient ha instal·lat cartells amb un QR a les platges clau de les Illes que faciliten l’accés a un vídeo informatiu en 4 idiomes sobre com actuar en cas de detectar tortugues marines en reproducció. En el cas de trobar una posta, un possible niu o cries ja nascudes s’ha d’avisar l’112 i no tocar o molestar els animals.

La tortuga babaua és una espècie protegida que abans venia a la mar balear a alimentar-se i fa pocs anys se’n començaren a detectar casos de reproducció aquí i a tot el llevant de la Península. Part dels ous de nius identificats es deixen a platges seleccionades; una altra part es cova a centres protegits. Després, en néixer les tortuguetes i arribar a una mida adequada, es tornen a la mar. La campanya informativa acabarà l’octubre i repartirà milers d’adhesius a vorera de mar, incloses Cabrera i sa Dragonera.

El COFIB ja ha instal·lat una tanca per protegir l’espai de nidificació dels ous.

Notícies relacionades >

08/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Miquel Muntaner 08/06/2023

    Esperem que algu vigili la posta , sinó algun graciós en farà de ses seves!!

EL MÉS LLEGIT