X

L’amiant tòxic dels centres educatius de les Illes: encara en queda un 10%

El Govern vol llevar aquest material tòxic de tots els edificis el 2025, tot i que reconeix que la COVID "n'ha retardat el procés"

10/05/2022

L’amiant tòxic dels centres educatius de les Illes: encara en queda un 10%25

8

La Conselleria d’Educació ha retirat el 80% de l’amiant dels centres educatius de les Balears que encara en tenien. En total, s’han avaluat 52 instal·lacions i se n’ha eliminat aquest material perillós de 42, com són l’Institut Joan Taix de sa Pobla, el Col·legi Públic Torres de Balàfia d’Eivissa i el Col·legi Públic Pintor Torrent de Ciutadella.

Són unes actuacions previstes en el Pla de Residus Perillosos per eliminar aquest material tòxic prohibit des de fa vint anys i que ha de quedar totalment retirat el 2025. “Mantenim l’objectiu d’aconseguir-ho, però la COVID ens ha desbordat en tots els àmbits, també en aquest. No sé si estarà o no, però treballam en aquesta línia”, ha explicat el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

En aquests moments, el Govern elabora un inventari per saber quins edificis han retirat l’amiant. Comissions Obreres revisa, per part seva, que tots els punts verds disposin de l’autorització pertinent per recollir residus perillosos, perquè n’hi ha que no ho fan en condicions, com el de Son Gall, a Llucmajor, el de s’Arenal i ses Salines. “Aquests punts no compleixen els requisits tècnics per recollir aquests tipus de residus, no només l’amiant, també d’altres. Es fa sense vigilància ni control per part de l’Administració i dels ajuntaments, que en són les entitats responsables”, ha denunciat Marga Jiménez, tècnica del gabinet de Salut laboral de CCOO.

L’amiant és un material perillós per a la salut de les persones quan es romp. Va ser molt utilitzat en els anys 60, 70 i 80 i el 2001 se’n prohibí la venda i el seu ús. A les Illes es va començar a retirar el 2018, tot i que el Govern té constància que alguns particulars l’abandonen en torrents o al camp pel cost que suposa treure’l. “Parlam d’una infracció ambiental greu, d’un delicte”, ha recordat Sansó. La Conselleria de Medi Ambient ofereix subvencions per retirar aquest material d’edificis municipals i la Conselleria d’Energia dona ajuts per a privats. Actualment s’elimina sobretot de les grans naus de polígons industrials i de les teulades de cases de particulars.

10/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT