X

Riu proposa un referèndum perquè els ciutadans opinin sobre el model turístic espanyol

En el marc de la 12a edició del Fòrum Exceltur, les Illes protagonitzen una mostra de com eren en els anys 50, abans de l'arribada del turisme, al Museu Nacional Thyssen-Bornemisza

23/01/2024

Riu proposa un referèndum perquè els ciutadans opinin sobre el model turístic espanyol

La consellera delegada de RIU Hotels & Resorts, Carmen Riu, es motra partidària d’un referèndum per demanar als ciutadans si volen turistes o no davant del rebuig al turisme que manifesta part de la societat en algunes zones d’Espanya. Així ho ha afirmat aquest dimarts horabaixa en el marc de la 12a edició del Fòrum Exceltur, celebrada a Madrid, com a avantsala de FITUR 2024, que començarà aquest dimecres. “Moltes vegades he pensat que els governs no són valents preguntant a la ciutadania si volen turistes o no. Que es doni informació prèvia sobre què suposaria la reducció de turistes, què suposa això econòmicament. De manera que les persones poguessin decidir, perquè si no estam amb molta ciutadania en contra”.

El malestar ciutadà en algunes zones turístiques és un tema preocupant i de difícil solució i, al seu judici, caldria ser valent i fer aquesta pregunta a la ciutadania, informant-la prèviament sobre l’aportació del sector tant a l’economia i a l’ocupació com en l’àmbit social. Així mateix, Riu ha reconegut que en determinades comunitats no es pot créixer més i és necessari desenvolupar un turisme amb més valor afegit. “El gran error que tenim ara són les zones madures, que les anomenam així perquè som condescendents, però potser tindrien uns adjectius qualificatius no tan agradables”, ha dit l’empresària hotelera.

El director general d’Hertz Espanya i president d’Aneval, Javier Díaz-Laviada, ha coincidit en el fet que s’ha d’informar la ciutadania sobre l’activitat turística “amb dades i valentia”. Díaz-Laviada ha dit que a Mallorca, per exemple, s’atribuïa la congestió a l’estiu al lloguer de cotxes, la qual cosa “no era certa”, i es va poder comprovar el 2022, quan, amb la meitat de la flota de vehicles d’abans de la pandèmia, la situació va continuar sent la mateixa.

La fira turística FITUR obre aquest dimecres les portes, però pesos pesants del sector de les Illes han debatut ja aquest dimarts a Madrid els reptes més importants: problemes per aconseguir treballadors, que no tenen habitatge, i també, la saturació. A més, avui capvespre les Balears han estat les protagonistes al Museu Nacional Thyssen-Bornemisza per presentar una imatge que probablement molts turistes no coneixen. S’hi ha acollit la presentació d’un projecte que ha de servir per contrastar com eren les Illes abans de l’arribada del turisme als anys 50. Aquest viatge al llarg de la història pretén recuperar més de tres milions d’imatges de l’arxiu de Casa Planas per mantenir-les i perquè, en el futur, es pugui veure com eren les Balears en el passat. El projecte, en el qual col·laborarà el Govern autonòmic, es preveu que estigui enllestit en un termini -asseguren- no inferior a sis anys.

Notícies relacionades >

23/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris