X

Rússia i Ucraïna reprenen les negociacions a Turquia

El diàleg ja ha començat amb una breu conversa entre els caps de les delegacions i continuen a porta tancada

29/03/2022

Rússia i Ucraïna reprenen les negociacions a Turquia

Un soldat en guàrdia a Odesa / EFE

9

Es reprenen les negociacions entre Rússia i Ucraïna per trobar fi al conflicte. Les delegacions d’ambdós països han arribat aquest dimarts a l’Oficina Presidencial del Palau Dolmabahçe d’Istanbul entre grans mesures de seguretat. Els delegats han arribat una hora abans al lloc on tenen previst mantenir aquestes converses cara a cara durant, previsiblement, dos dies.

Ha estat el president turc, Recep Tayyip Erdogan, qui els ha rebut amb un breu discurs, en el qual ha expressat la seva esperança perquè s’aconsegueixi un alto el foc. “Creim que no hi ha perdedors d’una pau justa i equitativa. La continuació de la guerra no agrada a cap de les parts i un alto el foc immediat beneficiaria tothom”, ha declarat. En tot cas, ha deixat clar que Turquia no intervindrà directament en les converses, encara que faran de “facilitadors”.

El diàleg ja ha començat amb una breu conversa entre els caps de les delegacions i continuen a porta tancada.

Segons diversos analistes, el fet que no s’interrompin avui les negociacions i que al final del dia s’anunciï que continuen demà, així com està previst, seria una bona notícia.

Fins ara, les dues parts s’han reunit de manera presencial en quatre ocasions. Va ser el 28 de febrer -quatre dies després de l’inici de la invasió-, el 3 de març i el 7 de març a territori bielorús, mentre que dia 10 es reuniren a Antalya (Turquia) els ministres exteriors de Rússia i Ucraïna, Serguéi Lavrov i Dmitro Kuleba, respectivament.

Des de llavors les negociacions han succeït pràcticament diàriament en format de videoconferència i en grups de treball.

Tensió a la frontera amb Bielorússia

Mentre les converses es produeixen en territori neutre, la guerra continua. Davant d’indicis d’una possible invasió de tropes bielorusses, en aliança amb Rússia, les regions frontereres d’Ucraïna amb el país esperen la seva arribada amb míssils antitancs, fusells i barricades en tots els accessos.

“El poble bielorús no vol lluitar contra nosaltres, però una altra cosa és el que vol Putin i Lukashenko. Són criminals acostumats a matar dissidents i pegar manifestants”, assegura un dels reclutes ucraïnesos a la ciutat de Kovel, a 70 quilòmetres de la frontera.

Tot i que els bombardejos russos no han arribat a aquest punt de la regió de Volínia, saben que la seva amenaça més directa és Bielorússia, on hi ha tancs i avions russos i el seu sòl ha servit de llançadora de míssils cap a Ucraïna, els darrers ahir mateix. A causa de la seva importància estratègica, el batle de KovelIgor Chaika, opina que un atac bielorús cercaria tallar les línies de subministrament cap a Kíiv.

Contraatacs ucraïnesos al nord-est de Kíiv

Les forces ucraïneses segueixen amb els contraatacs localitzats al nord-est de Kíiv, amb “algun èxit”, tot i que Rússia segueix essent “una amenaça significativa”, segons indica aquest dimarts el darrer document de la intel·ligència militar del Regne Unit. L’informe també indica que les forces russes “han mantingut la seva ofensiva a Mariúpol amb continus i forts bombardejos de la ciutat” i assenyala que “així i tot, el centre continua sota el control ucraïnès“. En altres llocs, els efectius russos “mantenen posicions bloquejades mentre intenten reorganitzar-se i reiniciar les seves tropes”.

Segons dades de l’agència de l’ONU per als refugiats, ACNUR, 3,9 milions de civils ja han fugit de la guerra, tot i que mig milió de persones -la majoria homes- han retornat a Ucraïna. L’ONU també ha actualitzat les víctimes de la guerra: 1.151 civils morts, dels quals més de 100 són infants.

29/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT