X

“S’Albufera és com un malalt que sempre està a l’UVI”

El director, Maties Rabassa, parla dels problemes històrics i l'al·licient de recuperar terreny

25/05/2025

“S’Albufera és com un malalt que sempre està a l’UVI”

Imatge aèria de l'albufera de Mallorca (Font: fons audiovisual IB3)

76

La major zona humida de Mallorca, l’Albufera de Muro i sa Pobla, ha celebrat el Dia Europeu dels Parcs Naturals (23 de maig), amb la seva càrrega històrica de pressió humana pel turisme i l’agricultura, però també amb nous al·licients com la recuperació de nous terrenys incorporats en l’última ampliació com marca la normativa europea per la restauració d’espais degradats.

“S’Albufera té molts de problemes, no és res nou, és com un malalt que sempre està a l’UVI, la unitat de vigilància intensiva, perquè les pressions que rep són molt importants”, explica el director del parc natural, Maties Rabassa, per qui això no ha de conduir al desànim, ans al contrari: “hem de continuar lluitant per conservar-la i, si pot ser, millorar el seu estat de salut”.

Depuradores obsoletes, que no depuren bé i contaminen, a més d’una agricultura intensiva que competeix en la disponibilitat de l’aigua dels aqüífers per la regeneració de les llacunes, en propicia la salinització i també és responsable de la filtració de nitrats contaminants dels adobs, caracteritzen l’espasa de Dàmocles sobre els aiguamolls que desemboquen a la badia d’Alcúdia.

“Per revertir la contaminació per nitrogenats s’ha d’aplicar tota una sèrie de mesures agroambientals destinades a reduir la quantitat d’adobs i pesticides agrícoles [estan en marxa programes d’incentius a la reducció de la petjada de carboni]; per minvar la dels fosfatats, s’ha de millorar la depuració de les aigües residuals perquè la presència d’aquests contaminants es redueixi a les depuradores”, afegeix Rabassa.

Cremes controlades i restauració

Al paradís d’aigua que és l’albufera, el foc i els incendis que periòdicament l’afecten, constitueixen un altre enemic. Per prevenir-ne els danys i també per beneficiar la diversitat d’ecosistemes, l’Ibanat fa cremes controlades a l’hivern que no només són beneficioses “perquè poden evitar grans incendis”, sinó que també – si es fan en superfícies reduïdes- “creen discontinuïtat entre ecosistemes, afavorint els microhàbitats i el benefici d’algunes espècies“, en paraules del màxim responsable directe d’un parc natural que el 2028 farà quaranta anys.

L’Albufera de Mallorca, que compta amb prop de 100.000 visitants anuals, s’ha avançat a la normativa europea de restauració d’espais naturals degradats i ha començat a recuperar els que s’han anat afegint al parc natural en la darrera ampliació.

“Hem començat a restaurar algunes zones gràcies a l’ampliació del parc, Maristany i l’Estany des Ponts, però hi ha encara altres zones on també cal actuar, més interiors, més pròximes a la marjal de Muro i sa Pobla, històricament reblides i que necessiten una restauració. És un dels pròxims reptes com a parc”, conclou Rabassa.

Notícies relacionades >

25/05/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT