S%C3%A1nchez+presenta+el+seu+%26quot%3BGovern+de+la+recuperaci%C3%B3%26quot%3B

La fins ara vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, abandona l'Executiu i el seu lloc serà ocupat per l'actual vicepresidenta segona i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño

Sánchez presenta el seu “Govern de la recuperació”

 
 més info Consulta aquí els currículums dels nous ministres 

Pedro Sánchez  ha anunciat aquest dissabte una sèrie de canvis estructurals dins el seu executiu que afecten la vicepresidència primera, el càrrec de portaveu, el cap de gabinet i fins a vuit ministeris. En canvi, les cinc carteres que estan a càrrec d’Unides Podem, de moment, no sofreixen cap transformació. El cap de l’Executiu ha assegurat que així es comença “el Govern de la recuperació”, amb l’objectiu de “superar” la “pitjor calamitat” viscuda en dècades per la humanitat.

La reforma suposa la sortida de 7 dels 23 membres de l’executiu. Abandonen el Govern quatre homes i tres dones, mentre que hi haurà cinc noves ministres (tres d’elles batlesses), per la qual cosa continua creixent el pes de les dones a l’Executiu (14 ministres, vuit ministres i el president: un 63%).

Destaca la sortida de Carmen Calvo, fins ara “número dos” i del secretari d’Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. I tot i que no formava part del Consell de Ministres, també destaca el relleu del fins ara cap de gabinet de la Presidència, Iván Redondo, substituït ara per Óscar López, l’actual president de Paradors.

Aquests són els canvis que es produeixen:

VICEPRESIDÈNCIA PRIMERA: 

La fins ara vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, abandona l’Executiu arran de la remodelació ministerial que comunicarà aquest dissabte Pedro Sánchez, i el seu lloc serà ocupat per l’actual vicepresidenta segona i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño.

MINISTERI DE PRESIDÈNCIA: 

S’incorpora com a ministre de Presidència i Relacions amb les Corts (una competència que exercia també Calvo) qui és ara secretari general de la Presidència del Govern, Félix Bolaños.

MINISTERI DE JUSTÍCIA: 

Canvis també al Ministeri de Justícia. Surt Juan Carlos Campo i entra Pilar Llop, la fins ara presidenta del Senat.

MINISTERI D’EXTERIORS: 

L’actual ambaixador d’Espanya a França, José Manuel Albares, serà el nou ministre d’Assumptes Exteriors en substitució d’Arancha González Laya. 

MINISTERI DE POLÍTICA TERRITORIAL: 

La batlessa de Puertollano (Ciudad Real) i fins ara diputada, Isabel Rodríguez, serà la nova ministra de Política Territorial, en substitució de Miquel Iceta, i portaveu del Govern, en substitució de María Jesús Montero.

MINISTERI D’EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL: 

En el ministeri d’Educació i Formació Professional, surt Isabel Celaá i entra Pilar Alegria, que fins ara era delegada del Govern d’Aragó.

MINISTERI DE CULTURA I ESPORTS: 

I més canvis, el ministre de Política Territorial i Administració Pública, Miquel Iceta, serà el nou titular de Cultura i Esports en substitució de José Manuel Rodríguez Uribes, que ha ocupat el càrrec durant 19 mesos.

MINISTERI DE CIÈNCIA I INNOVACIÓ: 

Es confirma la sortida del departament de Ciència i Innovació de la seva fins ara titular, Pedro Duque, amb qui el president del Govern s’ha posat en contacte aquest mateix matí. Diana Morant, batlessa de Gandia, serà la nova ministra de Ciència i Innovació.

MINISTERI DE TRANSPORTS, MOBILITAT I AGENDA URBANA: 

Les fonts citades també han confirmat la sortida del Govern del ministre de Transports i secretari d’organització del PSOE, José Luís Ábalos. El substituirà Raquel Sánchez Jiménez, batlessa de Gavà.

PORTAVEU: 

Surt Maria Jesús Montero i entra Isabel Rodríguez, fins ara diputada i nova ministra de Política Territorial.

CAP DE GABINET: 

Pedro Sánchez també ha decidit prescindir d‘Iván Redondo com a cap de Gabinet de la Presidència de l’Executiu, un càrrec que agafarà el fins ara president de Paradors, Óscar López. López és exsecretari del PSOE i exsecretari general dels socialistes a Castella i Lleó.

Continuen tots els ministres d’Unides Podem, Irene Montero (Igualtat), Ione Belarra (Drets Socials) i Manuel Castells (Universitats), Yolanda Díaz (Treball) i Alberto Garzón (Consum). També es mantenen dins l’executiu Fernando Grande-Marlaska, com a ministre de l’Interior, i Margarita Robles com a Ministra de Defensa.

A trenta mesos de la fi de la seva legislatura, Sánchez ha decidit reajustar alguns dels seus ministeris i donar més protagonisme a les dones i a figures més joves dins l’executiu. El president del govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta tercera i líder d’Unides Podem, Yolanda Díaz, varen negociar alguns aspectes de la remodelació de l’executiu i varen pactar que no afectàs els cinc ministeris que estan en mans d’Unides Podem.

Al gener, el president ja va fer algun reajustament amb el relleu de Salvador Illa a Sanitat, per Carolina Darias i amb l’entrada de Miquel Iceta com a ministre de Política Territorial, en substitució de Darias. També al març, Ione Belarra va agafar la cartera del Ministeri de Drets Social i Agenda 2030 quan Pablo Iglesias va abandonar el govern per ser candidat a Madrid.