Segons fonts, s'ha produït un "gravíssim problema" de comunicació entorn de la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca en donar a entendre que era una qüestió d'elecció o preferència
9El Ministeri de Sanitat creu que el moment actual del procés de vacunació, centrat cada vegada en grups més joves, és crític, per la qual cosa ha cridat les comunitats autònomes a donar un missatge únic sobre les vacunes perquè, segons avisa, en cas contrari genera una incertesa que posa en perill la campanya.
Fonts del departament que dirigeix Carolina Darias admeten que en les darreres setmanes s’ha produït un “gravíssim problema” de comunicació entorn de la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca en donar a entendre que era una qüestió d’elecció o preferència per als menors de 60 anys.
Però no: el decidit per la Comissió de Salut Pública la setmana passada és que a aquells que ja han rebut una primera punxada d’AstraZeneca se’ls administri un segon de Pfizer; un dia després, el Consell Interterritorial va obrir l’opció al fet que només aquells que ho rebutgin, se’ls doni Vaxzevria (el nom comercial d’AstraZeneca) sota signatura d’un consentiment informat.
La raó de completar la pauta a les persones de menys de 60 anys amb Pfizer és una: evitar els poc freqüents, però greus, casos de trombes amb trombocitopènia (baixada de plaquetes) associats a aquest fàrmac i que a Europa s’han saldat amb una letalitat del 20%.
A Espanya hi ha 20 casos confirmats o sospitosos, que suposa el 0,5% per cada 100.000 dosis; dels quals, han mort quatre i hi ha un cinquè en estudi. La freqüència d’aquests casos augmenta segons descendeix l’edat: 14 episodis per milió de persones de 30 a 39 anys, 12 en el tram 40-49 anys i a només 2 en el de majors de 60.
Donant Pfizer, argumenten les fonts, es garanteixen els beneficis sense exposar a riscos en un moment en què hi ha disponibilitat de vacunes i s’evitaria una mort per cada milió de vacunats; per descomptat que AstraZeneca és segura i eficaç, però en aquest context en el qual hi ha altres opcions calia posar en la balança si es donava a persones joves.
A més, no és la primera ni serà la darrera vegada en què s’aposta per pautes heteròlogues combinant diferents marques, ja que es fa per a malalties com l’Ebola, el pneumococ, el papil·loma o l’herpes zòster.
I, a més, l’aposta a Europa per les vacunes d’ARNm, com Pfizer o Moderna, i les de proteïna com serà Novavax, és òbvia per la seva major capacitat d’adaptació i efectivitat davant les variants, amb el que Sanitat apunta al fet que, amb tota probabilitat, moltes de les persones vacunades amb adenovirus com són AstraZeneca i Janssen acabaran rebent una dosi de les altres.
L’estudi CombiVacs impulsat per l’Institut de Salut Carles III que va demostrar l’eficàcia i seguretat de barrejar AstraZeneca amb Pfizer va ser una ajuda més en la presa de decisió; en Sanitat lamenten les crítiques que ha rebut aquest assaig, realitzat en més de 600 voluntaris vacunats amb AstraZeneca, 400 dels quals van rebre la injecció de Pfizer.
Sí que reconeixen que li faltava el braç de comparar els resultats amb una pauta completada amb AstraZeneca, cosa que no descarten que l’assaig faci en el futur, que ha suscitat gran interès en la EMA (Agència Europea del Medicament, per les seves sigles en anglès) i que aquest dimecres va ser presentat al Canadà.
També censuren que, tot i l’acord aconseguit en el Consell Interterritorial de la setmana passada, des de diverses comunitats s’estigui instant els menors de 60, gairebé dos milions de treballadors essencials que van rebre la seva primera dosi entre febrer i abril, a completar la seva immunització amb AstraZeneca. El Ministeri no pot encara confirmar si la majoria d’aquestes persones que ja han començat a rebre la seva segona dosi han preferit repetir amb aquest preparat, ja que encara s’han administrat molt poques, en algunes comunitats de manera “gairebé testimonial” amb tot just 10 punxades dilluns passat.
Del que sí que estan convençuts en Sanitat és que l’acord aconseguit pel Ministeri i les comunitats cal complir-lo, perquè si no demostra una falta de maduresa que posa en risc el futur del procés.
Perquè en cas contrari només fa traslladar incertesa a la població, que al final és la gran perjudicada, posant així en perill la campanya de vacunació en un moment en el qual està baixant l’edat de la població a immunitzar -que té una percepció del risc menor-, i que s’uneix amb una millora dels indicadors epidemiològics que conviden a baixar la guàrdia.
De fet, les fonts recorden que els casos estan descendint en majors de 50 però augmentant en els menors d’aquestes edat, per la qual cosa, insisteixen, ara és moment de centrar-se en un missatge únic que no generi més confusió.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu