No+et+perdis+res%2C+tot+Sant+Antoni+2023

21 01 2023

No et perdis res, tot Sant Antoni 2023

Tot el contingut de Sant Antoni 2023, disponible a la carta

Dilluns, dia 16, es va donar el sus a la festa amb la retransmissió del primer ball d’Artà amb una edició especial dels programes ‘Els Dematins’, dirigit per Neus Albis, i ‘Al Dia’, dirigit per Maria Ferrer i Maria Solivellas, que es va emetre des de la plaça Ramon Llull de Manacor. IB3 va estar present a les localitats que celebren la festa. IB3 Ràdio, a les 15:30 h, va oferir un especial ‘Téntol’ des de Manacor. I a les 17 h, va prendre el relleu el programa ‘Cinc Dies’, que també va preparar una edició especial amb connexions amb les localitats que celebren Sant Antoni. I a les 21.15 h varem oferir un Especial Revetlla Sant Antoni amb el piromusical de Sa Pobla. I a les 22.40 h, el programa ‘Cinc dies‘ va seguir amb la festa.

Dimarts va arribar l’hora de les celebracions a Menorca i Eivissa amb la processó dels Tres Tocs, que es va veure en directe a partir de les 9 h, tant a IB3 Televisió com a IB3 Ràdio, i les beneïdes de Sant Antoni de Portmany. A partir de les 15.30 h IB3 Televisió va reprendre la festa amb l’emissió de l’Especial Sant Antoni Beneïdes, i a les 18 h dues càmeres amb motxilles i un dron varen seguir minut a minut l’espectacular pujada al Pi de Pollença.

Els millors moments de Sant Antoni 2023

La festa a Artà va començar a les set i mitja del dematí, amb el berenar a ca l’obrer Pere Pep Gil, on els dimonis es van preparar i vestir. Ben puntuals, a les nou, els dimonis varen sortir de la casa del trull i varen fer el primer ball enmig de la multitud que els esperava, després de gairebé 1.000 dies d’espera.

Durant aquesta festivitat, l’emoció a flor de pell també va ser la tònica en el carrer Sant Roc de Manacor. A cal baciner, es varen vestir els dimonis i Sant Antoni per sortir a fer festa durant tota la revetlla. Mentre el carrer va bategar, ells varen mantenir el to i la contenció que els és pròpia en els moments previs a la sortida. Això sí, enguany, a Cal Baciner, l’alegria no és tanta perquè falta el padrí, el baciner vell.

Amb el ball de ses Bombes, els cossiers d’Algaida varen encetar aquest dilluns Sant Honorat. Una dansa molt esperada que ha acompanyat les autoritats des de l’Ajuntament fins a l’església. Perquè el Sant Honorat d’enguany ha estat festa, però també retrobament d’un poble que es reivindica. L’església, plena fins al darrer banc, ha estat l’escenari del ball de l’Oferta.

Amb les primeres notes ha esclatat la festa. Amb molta força i emoció, han cantat els manacorins els goigs a Sant Antoni. La parròquia de la Mare de Déu dels Dolors ha tornat a vibrar amb aquest clam al patró dels animals. Això sí, no tots els manacorins han pogut celebrar les Completes dins l’església, ja que, per motius de seguretat, s’hi ha restringit l’aforament. Tampoc el batle, Miquel Oliver, com a mostra de suport als no assistents.

També Artà ha viscut amb molta intensitat la revetlla de Sant Antoni. A les set de l’horabaixa, s’han celebrat les Completes a l’església parroquial. Els artanencs han enrevoltat la capella de Sant Antoni per entonar els tradicionals goigs, en una església plena a vessar. A la sortida, han repicat les campanes i s’han encès els foguerons.

A sa Pobla, finalitzades les Completes Solemnes, han ballat, a la plaça Major els dimonis, acompanyades de les cantadores. També els caparrots.

El cel de sa Pobla es va tenyir de vermell amb l’espectacle de pirotècnia. El renou dels petards va donar pas a les ximbombes, que van sonar al voltant dels foguerons tota la nit.

Ciutadella ha celebrat aquest dimarts amb normalitat la Processó dels Tres Tocs després de dos anys de restriccions a causa de la pandèmia, amb l’objectiu de commemorar la cristianització i la conquesta de Menorca, en mans musulmanes, per part de la corona catalano-aragonesa. Segons marca la tradició, el regidor més jove de la Corporació Municipal de Ciutadella dona els Tres Tocs al terra amb l’històric penó de la ciutat, a les portes de l’antiga capital de Menorca ‘Medina Menurka. La regidora Noemí Camps n’ha estat l’encarregada enguany d’executar-los.

Passades les 00.30 hores, i tot i que l’Ajuntament va demanar suspendre l’acte i acabar la retransmissió d’IB3, Sergi Gómez es va enfilar al Pi, de 21 metres, i va acabar coronant-lo. Pollença va celebrar aquest dimarts el Pi de Sant Antoni acompanyat de moments de pluja i intensa calabruix.

PROGRAMA COMPLET

TELEVISIÓ

DILLUNS, 16 DE GENER

10 H – ‘ELS DEMATINS’- RETRANSMISSIÓ DEL PRIMER BALL D’ARTÀ AMB UNA EDICIÓ ESPECIAL DEL PROGRAMA ‘ELS DEMATINS’.

17 H – ‘CINC DIES’ – ESPECIAL SANT ANTONI (MANACOR, ARTÀ, MURO, SA POBLA).

21.20 H – ESPECIAL SANT ANTONI 2023 – PIROMUSICAL SA POBLA.

22.40 H – ‘CINC DIES’ – ESPECIAL REVETLLA DE SANT ANTONI.

DIMARTS, 17 DE GENER

11:00 H – ESPECIAL ELS DEMATINS-RETRANSMISSIÓ DE LA PROCESSÓ DELS TRES TOCS DE CIUTADELLA

15:35 H – ESPECIAL SANT ANTONI 2023 – BENEÏDES. 11:00 ESPECIAL ELS DEMATINS-RETRANSMISSIÓ DE LA PROCESSÓ DELS TRES TOCS DE CIUTADELLA

18:00 H – ESPECIAL SANT ANTONI 2023 – PI SANT ANTONI.

RÀDIO

DILLUNS, 16 DE GENER

12.15 H – ‘AL DIA’ MALLORCA. PROGRAMACIÓ ESPECIAL DES DE MANACOR.

15.18 H – ‘TÉNTOL’ AMB PROTAGONISTES DE MALLORCA, MENORCA I EIVISSA.

DIMARTS, 17 DE GENER

12-13 H EMISSIÓ ESPECIAL ‘AL DIA’, DES DE MENORCA. RETRANSMISSIÓ EN DIRECTE DELS TRES TOCS DE CIUTADELLA I DELS ACTES DESTACATS DE LA RESTA DE LES BALEARS.