X

Sant Josep es prepara per a un estiu més sense prou aigua dessalinitzada

En aquests moments, Formentera té l'aigua apta per al consum humà

14/03/2024

Sant Josep es prepara per a un estiu més sense prou aigua dessalinitzada

Aquest dijous s’han conegut les dades de les reserves hídriques a Balears del febrer passat i, com el gener, es mantenen estables al 54 per cent. Mentre a Mallorca les reserves han baixat dos punts, a Menorca i les Pitiüses han augmentat entre un i dos punts. Formentera ha sortit de l’estat d’alerta i passa a estar en prealerta com a totes les illes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IB3 (@ib3)

L’aigua de davall terra és essencial per a l’abastiment de la població, juntament amb les dessalinitzadores. En alguns municipis, els pous i aqüífers estan sobreexplotats o contaminats i això perjudica la qualitat d’aquesta aigua. Segons el Sistema d’Informació d’Aigües de Consum del Ministeri de Sanitat, ara mateix, 68.506 persones a les Balears, de 13 municipis, no poden beure aigua de l’aixeta perquè no és apta per al consum. En aquests moments, Formentera té l’aigua apta per al consum humà. A Eivissa, només una xarxa distribueix aigua no apta, afecta pocs abonats. És a Cala Mestella. No obstant això, on ja anticipen que pot haver-hi problemes per no tenir prou aigua bona és a Sant Josep. De fet, a indrets com sa Caleta, ja va haver-n’hi restriccions l’estiu passat.

Sant Josep es prepara per a un estiu més sense prou aigua dessalinitzada per a tota la seva població. És l’escenari més probable, i com que l’Ajuntament no és partidari de mesclar aigua bona amb la de pou, salinitzats a tot el municipi, s’optarà per fer com l’any passat i deixar sense aigua dessalada alguna zona del municipi. Seria de manera rotatòria, per no afectar sempre els mateixos vesins.

Avui dia, els convenis per subministrar aigua de les tres dessalinitzadores que gestiona l’Abaqua a Eivissa estan caducats i en proposa una pujada de preus del 15%. Sant Josep aposta per negociar des d’una posició comuna amb la reclamada Agència insular de l’Aigua. Ampliar les potabilitzadores li sembla millor opció que construir una quarta planta, encara que si s’ha de fer, recomana que sigui prop de l’entorn de ses Salines.

Notícies relacionades >

14/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris