X

Una dessalinitzadora com a solució dels problemes hídrics de la zona de llevant de Menorca

Maó treballa en la construcció d'una segona desnitrificadora per aconseguir que l'aigua de tot el nucli sigui potable

14/03/2024

Una dessalinitzadora com a solució dels problemes hídrics de la zona de llevant de Menorca

Aquest dijous s’han conegut les dades de les reserves hídriques a Balears del febrer passat i, com el gener, es mantenen estables al 54 per cent. Mentre a Mallorca les reserves han baixat dos punts, a Menorca i les Pitiüses han augmentat entre un i dos punts. Formentera ha sortit de l’estat d’alerta i passa a estar en prealerta com a totes les illes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IB3 (@ib3)

L’aigua de davall terra és essencial per a l’abastiment de la població, juntament amb les dessaladores. En alguns municipis, els pous i aqüífers estan sobreexplotats o contaminats i això perjudica la qualitat d’aquesta aigua. Segons el Sistema d’Informació d’Aigües de Consum del Ministeri de Sanitat, ara mateix, 68.506 persones a les Balears, de 13 municipis, no poden beure aigua de l’aixeta perquè és no apta per al consum. A Menorca, es distribueix a tres municipis. Es Castell, Ciutadella i Maó tenen alguna de les xarxes on l’aigua no és potable. I això afecta a prop de 13.500 persones.

L’OMS recomana que no se superin els 50 mil·ligrams de nitrats per litre per al consum humà, una xifra que superen diversos pous dels municipis de Maó, es Castell i Sant Lluís. Per això, a la reunió de batles mensual celebrada avui al Migjorn Gran, s’ha aprovat demanar a la Conselleria de la Mar i Cicle de l’Aigua que estudiï les millores més eficients.

El conseller de Medi Ambient de Menorca, Simon Gornés, ja preveu quines seran les mesures que s’hauran de prendre arran d’aquest estudi. Aquestes inclouen alliberar menys aigua de les depuradores cap al mar i que retornin a l’aqüífer i les xarxes urbanes, comptar amb una dessaladora i intentar que els serveis públics d’aigua de cada municipi siguin més eficients.

La proposta té el suport dels ajuntaments d’es Castell, Sant Lluís i Maó, aquest darrer, considera que la dessaladora ha de ser una eina per millorar el cicle de l’aigua i no ha de tenir altres propòsits. El batle de Maó, Héctor Pons, recalca que no ha de ser una excusa perquè es produeixi un increment urbanístic. Mentrestant, Maó ja treballa en la construcció d’una segona desnitificadora al municipi.

Notícies relacionades >

14/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris