X

Sebastià Portell, nou president de l’AELC: “En els pròxims anys, hi haurà un boom inèdit d’audiollibres en català”

L'escriptor mallorquí lidera la nova junta directiva de l'entitat amb la prioritat d'asseure's amb les editorials

01/04/2022

Sebastià Portell, nou president de l’AELC: “En els pròxims anys, hi haurà un boom inèdit d’audiollibres en català”

33

L’escriptor mallorquí Sebastià Portell (ses Salines, 1992) ha estat triat aquesta setmana nou president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). En el vídeo de l’entrevista que acompanya aquesta notícia, li hem demanat a Portell que ens definira aquesta nova etapa que ell liderarà a través de quatre llibres. L’escriptor ha triat ‘Follem’ de Bel Olid, ‘La Santa’ d’Antònia Vicens, ‘Figura d’assaig’ de Joan Fuster i ‘Poesia completa’ de Josep M. Llompart.

Amb els seus prop de 30 anys, Portell reivindica que treballarà per “garantir que la bona feina que s’està fent es continuï fent”: “Intentaré que la meva acció no sigui definida ni per la meva joventut, ni pel meu gènere, ni pel meu origen geogràfic. Sinó fer feina per tots i cadascun dels socis. Crec que el nostre punt més fort és la diversitat, els nostres accents, la nostra manera d’escriure, el nostre estil, el nostre bagatge personal i això des de l’Associació ho hem de respectar i n’hem d’estar molt orgullosos”, defineix en Sebastià.

La seva principal prioritat al capdavant de l’AELC és recuperar la Comissió de Paritats en què es reuneixen amb representants de les editorials per tenir en compte els importants canvis que es preveuen en el sector com és la inclusió dels àudio-llibres. Segons Portell, aquest nou format de “llegir amb les orelles, arribaran amb molta força, hi haurà un boom inèdit, i l’AELC hi ha de ser per liderar les negociacions i vetllar que se faci sempre amb un respecte escrupolós dels escriptors i traductors”.

Un altre aspecte que li preocupa és la denominada Transposició Europea de Drets d’Autor en l’Àmbit Digital, un text legislatiu que passarà per diferents instàncies, des d’europees a estatals, i encara que hi hagi representants dels escriptors seguint-les, “perseguim que hi hagi una gestió col·legiada i obligatòria d’aquests drets, que ningú renunciï a ells”.

Portell reconeix que l’ús del català es troba en mínims històrics i reivindica que “per viure necessitam que el català estigui viu a dins i a fora dels llibres. Ho necessitam com a escriptors, però també com a persones que estimam les llengües. Que al final som humanistes”.

En poc menys d’un mes se celebrarà Sant Jordi i Portell creu que serà d'”un retorn a la normalitat” i espera que “els llibres en català circulin”, a més de celebrar l’amor.

01/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT