societat

Sebastià Rubí: “No estan tancats al Castell de Sant Carles”

El catedràtic constitucional de la UIB considera que és molt raonable la mesura que ha pres el Govern de tenir els estudiants en quarantena a l'hotel pont, el Palma Bellver, per no provocar un brot més gran


En una entrevista a l’Informatiu matí d’IB3 Ràdio, Sebastià Rubí, catedràtic constitucional de la UIB, considera que és molt raonable la mesura que ha pres el Govern de tenir els estudiants en quarantena a l’hotel pont, el Palma Bellver, per no provocar un brot més gran.

Segons paraules de Rubí, diu que els joves “no estan tancats al Castell de Sant Carles”.

El catedràtic ha dit que estan pendents de la decisió del Tribunal contenciós, que comunicarà, si finalment, aquesta retenció dels estudiants és una mesura raonable o excessiva.

 

La Fiscalia s’oposa al confinament forçós dels estudiants aïllats pel macrobrot

El Ministeri Públic aclareix que no es qüestiona que els joves hagin pogut mantenir contacte amb positius, però apunta que la resolució de la Conselleria considera sospitosos de contacte als joves afectats “de manera general, presumptiva i indeterminada”

La Fiscalia s’ha oposat aquest dimarts al confinament forçós acordat pel Govern balear per als joves aïllats a l’hotel Palma Bellver pel macrobrot supracomunitari associats a viatges de final de curs a Mallorca.

En un escrit presentat aquest dimarts, al qual ha tingut accés l’agència Europa Press, la Fiscalia ha sol·licitat al Jutjat contenciós administratiu número 3 de Palma que no ratifiqui la resolució de la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, per la qual es va ordenar el confinament forçós en règim d’aïllament, sota custòdia policial, de més de 200 estudiants.

 Una jutge denega l’habeas corpus a tres joves aïllats a Palma pel macrobrot supracomunitari

La Fiscalia considera que les mesures adoptades per la Direcció General de Salut Pública “no resulten plenament justificades ni proporcionades d’acord amb la legislació vigent”.

El Ministeri Públic aclareix que no es qüestiona que els joves hagin pogut mantenir contacte amb positius, però apunta que la resolució de la Conselleria considera sospitosos de contacte als estudiants afectats “de manera general, presumptiva i indeterminada”.

A més, es refereix únicament a ells quan “no consta” que en els establiments on es creu que es van produir els contagis “s’allotgessin únicament joves estudiants”, al·lega. “Resulta estrany que no s’hagin considerat sospitosos o contactes a altres col·lectius com ara els treballadors dels establiments hotelers o d’oci o els altres clients que gaudien d’aquests hotels o llocs d’oci”, argumenta el fiscal.

En aquest sentit, la Fiscalia qüestiona que la resolució de la Direcció General “no especifica ni concreta de manera clara ni directa” a cap dels joves, sense fer referències a la situació particular de cadascun d’ells –com la data d’arribada, període d’estada a l’illa, grup al qual pertanyia, activitats realitzades o l’hotel en el qual es van allotjar–.

“És a dir, s’ignora (…) si efectivament van mantenir un contacte real ni amb quina intensitat amb les persones concretes el confinament de les quals es pretén ratificar”, apunta el Ministeri Públic.

El fiscal puntualitza que no es qüestiona la gravetat de la situació però posa en dubte la proporcionalitat de la mesura, quan “la pròpia resolució apunta al fet que de moment tots els casos han estat asimptomàtics o lleus i que cap ha requerit hospitalització”.

Finalment, critica que l’ordre del Govern faci esment a “joves estudiants” però sense esmentar que diversos d’ells poden ser menors d’edat, tenint en compte la possible intervenció dels pares o tutors legals en adoptar mesures restrictives respecte als seus drets i llibertats.

249 joves aïllats

El Govern ha traslladat a l’hotel pont un total de 249 joves peninsulars que han tingut relació directa o indirecta amb el macrobrot, que ja ha causat més d’un miler d’afectats en diferents comunitats autònomes.

Els joves localitzats a Mallorca han estat traslladats en una ambulància del SAMU061 i a la seva arribada han estat sotmesos a prova PCR. Segons ha informat la Conselleria de Salut, fins al moment, dels 249 joves traslladats, 64 han donat positiu per PCR i 185 han donat negatiu. La taxa de positivitat entre els joves és del 25,7%. A més, 14 joves romanen actualment ingressats a l’Hospital Son Espases amb símptomes lleus.

En l’actualitat, un total de 13 joves estan pendents de ser traslladats a l’Hotel Bellver. Per a aquests, que encara romanen als seus hotels, s’ha establert un protocol de control en col·laboració amb la Delegació de Govern perquè quedin aïllats a les seves habitacions.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Son Llàtzer ofereix un programa amb l’esport com a eix per a millorar la salut mental

Una quinzena d'usuaris del servei de psiquiatria són els beneficiaris d'aquesta activitat

El SOCIB obre les portes del Vaixell Oceanogràfic per celebrar la Nit de la Recerca

Prop de 70 persones, entre menuts i grans, han visitat aquesta infraestructura, que treballa en projectes sobre l'escalfament global

Presenten com serà l’Hospital de Manacor quan finalitzin les obres d’ampliació i reforma

S'inverteixen més de 76 milions d'euros i preveuen iniciar la construcció la tardor que ve

Una escaladora, ferida arran d’una esllavissada de roques a Valldemossa

El succés s'ha produït devers les 11h30 del matí, quan la dona, de 46 anys, es trobava davall de la...