SEGON CAPÍTOL PODCAST
La contramoda es deia Adlib

IB3 Ràdio informa

A IB3 Ràdio s’ha preparat un especial on s’investiguen els orígens de la moda Adlib. S’oferirà un contingut inèdit com els precedents de la moda, del cotó, del naixement d’un gran col·lectiu de brodadores eivissenques que treballaven en la clandestinitat per sobreviure i independitzar-se econòmicament, la irrupció de l’aristocràcia amb la presència a Eivissa de la princesa Smilja que coincideix amb el moviment hippy i les acaballes del tardofranquisme. Foment de Turisme contracta Dory Osjecani, més coneguda com la princesa Smilja Mihailovitch, l’any 1971 i crea la marca Adlib. La princesa Smilja arriba a Eivissa amb una àmplia agenda de contactes, Inmaculada de Borbón Dos Sicilias Lubaminski, Carmen Figueroa o Pilar Franco, etc… i ho fa després de fugir del seu país, Sèrbia.

El dijous 10 de juny es va estrenar el primer capítol del podcast ‘Adlib: Teixint una illa’ a totes les plataformes i el dijous 17 i el 24 de juny, el segon i el tercer consecutivament. Aquest contingut s’inclou dins dels especials temàtics d’IB3 Ràdio ‘Carta Blanca’ que els oients podran sentir els diumenges 13, 20 i 27 a les 21h a IB3 Ràdio.

🎧 ib3.org/carta-blanca-2

🎧  anchor.fm/ib3-carta-blanca

Sinopsi: Deixam enrere els anys 60 i ens endinsam als tumultuosos anys 70. L’any 1971 es va celebrar la primera edició de la Moda Adlib, una passarel·la que destil·lava artesania, innocència, espontaneïtat i on les models no eren professionals. Però com va néixer aquesta iniciativa? Quin paper hi va jugar, a l’hora d’expandir la marca internacionalment, Smilja Miháilovitch? Qui va crear aquesta marca?

Qui era aquesta dona i quin paper jugava dins aquesta passarel·la? La seva agenda de contactes era un tresor pels que molta gent hagués pagat mols de sous.

Tornarem a recuperar el testimoni de les modistes que, lluny de desaparèixer amb la Moda Adlib, van tenir més feina que mai. Qui eren els seus clients? Va canviar molt l’estil respecte als anys anteriors?

Si les històriadores Lina Sansano i Neus Escandell ens van explicar que, als inicis, aquesta contramoda destacava per ser molt colorida. Per què ara tothom relaciona Moda Adlib i color blanc?

Intervenen:

En aquest episodi tornarem a sentir el testimoni de les historiadores Lina Sansano, Neus Escandell i Fanny Tur. Parlarem amb l’empresari hoteler, Josep Colomar Juan, que als anys 1971 era el president de Foment de Turisme i amb la seva dona, Olive Moody, una de les primeres models d’aquesta passarel·la.

Sentirem els testimonis dels dissenyadors Lluís Ferrer i Maru García i recuperarem a les nostres modistes: Catalina Torres, Catalina de Dalt Vila; Margarita Cardona i Catalina Guasch perquè ens expliquin com va canviar l’estil Adlib als anys 70 i qui eren els seus clients més il·lustres.

Crèdits imatges i peus de foto (Adjuntes):

 

CUQUILLADO.JPG – Cuqui Lladó (primera per la dreta), va començar a desfilar a la moda adlib amb només 6 anys. (Foto: Cuqui Lladó – Arxiu personal).

Adlib Lluís Ferrer – Tres models desfilen amb models del dissenyador Lluís Ferrer.

Desfilada de la botiga Artis – Desfilada al carrer de la botiga Artis. Als inicis, eren les pròpies botigues les que organitzaven desfilades. (ATENCIÓ: Cal acreditar la foto a l’Arxiu d’Imatge i So del Consell d’Eivissa)

Desfilada Adlib – Moment d’una de les primeres desfilades Adlib. (ATENCIÓ: Cal acreditar la foto a l’Arxiu d’Imatge i So del Consell d’Eivissa)