Javier Arranz opina que els ingressats són estables i que la majoria dels infectats no passen una malaltia important
Segur que tots l’heu vist innombrables vegades, però sempre amb mascareta. És Javier Arranz, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses del Govern, ara sense mascareta, que després d’un temps fora de les càmeres ha atès un equip d’IB3 Notícies. El Govern ha deixat de monitorar els casos i ara l’evolució ja no depèn del nombre de gent que pateix la malaltia, sinó a qui l’ha afectat greument.
Però què ha passat amb la covid? Ja no hi ha casos? Hi ha justament ara un repunt? Què passa quan hi ha tantes percepcions? El Govern cada dia actualitza el visor covid, on es poden consultar quantes proves donen positiu en les darreres 24 hores o quin és l’acumulat. Però són reals aquestes dades tenint en compte que moltes ja no es comuniquen al Servei de Salut?
Avui fa un any, el 7 de maig de 2021, el Govern va realitzar més 3.000 proves per detectar la covid. Ahir, n’eren 200. “Amb el canvi d’estratègia, el que sí que recomanam és que es facin proves la població vulnerable”, recorda Arranz. És a dir, majors de 60 anys, dones embarassades o, també, les immunodeprimides, així com tothom que se la vulgui fer.
Evolució de la malaltia
L’evolució de la malaltia ara ja no depèn del nombre de gent que pateix la malaltia, sinó a qui l’ha afectat greument. “Ens agradaria que fos zero, cap persona ingressada”, diu Arranz, però detalla que els ingressats “són força estables. Això ho tenim des de fa bastants setmanes”.
“Hi ha persones afectades, i segurament n’hi haurà més després d’aquestes festes i de la normalitat, però no estan passant una malaltia important. I això és, tal vegada, la normalitat que tots esperàvem“, ha insistit.
Ara bé, el futur dependrà de si arribaran noves variants: “ens hem de suposar que continuarem infectant-nos, que les vacunes deixaran de tenir el seu efecte. Segurament en els mesos vinents es valorarà si s’ha d’inocular una altra vacuna o la vacuna que vengui inclogui les noves variants. I si no apareix cap variant més greu, continuarà essent una malaltia més”.
“Aquesta bestiola ens ha donat moltes sorpreses en aquest temps. Veurem quan tenguem més mobilitat de gent, més turisme i més persones fins a quin punt arriba”, sentencia Arranz.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular