X

“S’està investigant una vacuna que faci front a diverses variants de la Covid”

El cap de servei d'Immunologia de Son Espases, Jaume Pons, explica que la quarta dosi de la vacuna haurà d'estar preparada per a la nova variant òmicron o per diverses variants alhora

20/01/2022

“S’està investigant una vacuna que faci front a diverses variants de la Covid”

EFE/ André Coelho

12

El virus de la Covid-19, com tots els virus, està en constant estat de mutació i les diferents variants que van apareixent són els seus mecanismes de supervivència. El setembre de 2020 es va designar una primera variant del SARS-CoV-2, denominada per l’OMS com Alpha amb llinatge B.1.1..7, amb les primeres mostres documentades al Regne Unit. Al maig es va detectar la variant Beta a Sud Àfrica. Mesos després, al novembre, es documentaven les primeres mostres de la variant Gamma, al Brasil, i després ja varen aparèixer les variants que s’han transmès més i que són les que ara mateix són considerades de més preocupació. Són la variant Delta o B.1.617, que es va identificar a l’Índia l’octubre de 2020 i l’Òmicron, detectada a final de novembre de 2021. Tanmateix, hi ha altres variants sota vigilància de monitoratge.

Però, segons els experts, molt hauria de mutar el virus perquè les vacunes que fins ara s’han administrat no fossin efectives. De fet, un estudi de l’Institut Carlos III de Madrid assegura que la tercera dosi de la vacuna també és efectiva per a la variant òmicron, i que els anticossos pugen fins a 17 vegades més en aquesta variant i 10 vegades més en el cas de Delta.

D’altra banda, la capacitat de mutació del virus no és infinita. Pot canviar, però sense afectar la funció de la proteïna S. Molts canvis simultanis podrien fer que aquesta proteïna deixàs de ser eficaç i que, per tant, el virus perdés la seva capacitat d’infecció.

Ho explica molt bé el cap de servei d’Immunologia de Son Espases, Jaume Pons, en una entrevista per a IB3 Notícies. Pons assegura que la quarta dosi de la vacuna haurà d’estar més preparada per a les noves variants de la Covid-19, com ara l’òmicron, i que fins i tot s’està investigant per fer una vacuna que sigui eficient contra diverses variants alhora. També explica la qüestió de les reaccions adverses a la tercera dosi, que s’estan registrant sobretot entre la població més jove.

La quarta vacuna estarà preparada per fer front a la variant òmicron? 

La vacuna actual està dissenyada per actuar contra les variants anteriors del virus, però sempre queda part de protecció contra el virus, també en la seva versió òmicron. Actualment, ja s’estan dissenyant una vacuna contra aquestes noves variants. També s’està investigant si es pot fer una vacuna per fer front alhora a diverses variants.

Són normals les reaccions adverses a la vacuna? 

Les reaccions a les vacunes són normals, són lleus i depenen de cada persona. D’una banda, es produeix una reacció inflamatòria al lloc d’administració de la vacuna, i al cap d’un temps, es produeix una reacció inflamatòria general, que es tradueix en febre o malestar que es manté entre 24 i 48 hores. La majoria es poden tractar amb analgèsics i antiinflamatoris. Són estranyes les reaccions adverses severes, com afectacions al cor o altres, però en aquests casos sí que s’hauria de consultar amb un metge o un especialista.

Per què la tercera dosi està provocant més reaccions que les anteriors? 

Això es deu a la memòria immunològica del nostre cos enfront de la vacuna, que reconeix per tercera vegada les proteïnes de les dosis de vacuna anteriors i reacciona de manera contrària. D’altra banda, hi ha un altra factor extern que és l’edat, i és que les persones majors tenen un sistema immunitari més dèbil i, per tant, la seva reacció contra una altra dosi de la vacuna no és tan forta.

Hi ha factors que influeixen en les reaccions que es puguin tenir a la tercera dosi? 

Les reaccions també poden variar segons el tipus de vacuna, perquè cada una té un contingut diferent així com la susceptibilitat immunològica de cada persona. Tampoc no està demostrat que les reaccions divergeixin segons el grup sanguini de la persona a qui se li ha administrat la vacuna.

La vacuna contra la Covid podria deixar de ser efectiva? 

L’administració simultània de dosis contra la Covid pot fer que el sistema immunitari reconegui aquests estímuls com un sistema de protecció propi, de manera que el cos deixi de reaccionar a la vacuna, però encara s’han de fer estudis per comprovar-ho.

L’EMA CONSIDERA “RAONABLE” LA QUARTA VACUNA NOMÉS PER A IMMUNODEPRIMITS: 

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) va considerar aquest dimarts “raonable” considerar l’administració de la quarta dosi de la vacuna contra la Covid, en persones amb un sistema immunitari deprimit, però va advertir que no hi ha dades sobre la seva necessitat a la població general sana.

Marco Cavaleri, cap d’Estratègia de Vacunació, va assegurar que els reguladors de medicaments a diferents regions, inclosa l’EMA, “estan d’acord amb el fet que l’administració de múltiples dosis de reforç amb intervals curts de temps no seria una solució a llarg termini”, ja que podria reduir el nivell d’anticossos que es puguin produir a cada administració, ja que el nostre sistema immunitari necessita una certa quantitat de temps per mostrar la resposta a l’antigen que se li presenta. Això, potencialment, farà que la vacunació sigui un poc menys eficient amb el temps, va detallar Cavaleri.

No obstant això, a la població amb un sistema immune greument deprimit i, “si bé encara no hi ha dades disponibles, seria raonable que les autoritats de salut pública començassin a considerar l’administració d’una quarta dosi des de ja “per a incrementar la protecció”.

L’EMA va subratllar que els reforços podrien oferir-se amb l’arribada del fred, com es fa amb la de la grip, perquè “això augmentaria la resposta d’anticossos quan més ho necessitam”, a diferència de les dosis consecutives.


La tercera dosi augmenta el número d’anticossos i és eficaç contra òmicron
Per què tenc febre, malestar o calfreds amb la tercera dosi contra la COVID?

20/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT