El 2019, a les autonòmiques, la població exclosa del vot per no tenir la nacionalitat no es feu massa lluny dels vots dels partits del Pacte
23El politòleg Guillermo Bezzina explica al seu blog d’anàlisi Passes Perdudes que el 2019, quant a les eleccions autonòmiques, la població exclosa del vot per no tenir la nacionalitat espanyola va ser similar als vots obtinguts pels partits que conformen el Pacte de Govern: aproximadament 191 mil residents estrangers front a prop de 197 mil sufragis entre el PSIB, Més per Mallorca i Unides Podem.
No debades, les Illes és la comunitat de l’Estat amb un percentatge més elevat de població estrangera (el 18% del padró). És el reflex d’una realitat que ha començat a impactar en el debat públic: s’hauria de poder votar per residència i no per nacionalitat?
Per llei, cap resident estranger té dret de sufragi pel Parlament però els ciutadans comunitaris i els estrangers dels països amb què Espanya té signat un acord, com ara l’Equador i Colòmbia (i fins a 11 països més), podran dipositar el seu vot a les municipals i al Consell de Formentera. Bosses de població tan importants com la marroquina, en canvi, no poden votar ni tan sols als ajuntaments.
54.000 estrangers residents a les Balears tenen dret a vot a les pròximes eleccions municipals del maig. Per poder fer-ho s’han d’inscriure al cens electoral aquest mes de gener, però a quatre mesos de les eleccions molts ho passen per alt, diu Bezzina, quant la seva participació pot ser decisiva a nombrosos municipis com Deià, Calvià o Santanyí, on els electors estrangers, superen el 30%.
Els partits ho saben i per això aquests dies s’apressen a fer trobades amb ells perquè s’inscriguin i, clar, també els acabin votant. Tots els partits ho estan fent. El politicòleg explica que “les traves burocràtiques” impliquen però una elevada abstenció entre el col·lectiu.
Tràmit més fàcil pels balears a l’estranger
A l’altra cara de la moneda hi trobam els balears residents a l’estranger, que en el seu cas només poden votar al Parlament. Enguany hi tenen dret gairebé 42 mil persones, però la realitat és que el 2019 només ho va fer un 2,7%. Aquesta convocatòria els facilitaran els tràmits i s’espera cert increment en la seva participació.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular