X

“Si falta en l’àmbit nacional, farà falta aquí; la llet que produïm a Mallorca no basta per res”

Les vaqueries que hi ha a Mallorca avisen: la inflació i la guerra a Ucraïna els ha afectat

25/08/2022

“Si falta en l’àmbit nacional, farà falta aquí; la llet que produïm a Mallorca no basta per res”

15

Les vaqueries que hi ha a Mallorca avisen que la inflació i la guerra a Ucraïna els han fet molt de mal. Alerten que avui un quilo de pinso els costa tant o més que produir un litre de llet, i això “és inviable”, afirma el secretari general d’UPA-AIA i amitger a l’explotació Son Suau de Manacor, Baltasar Martí. Ara mateix, produir un litre de llet els costa 21 cèntims més que ara fa 4 anys i quan la venen a AGAMA no els surt a compte perquè els paguen el litre a només 50 cèntims. A partir del setembre, la vendran al gran distribuïdor a 52 cèntims. La pujada del preu des del 2019 només ha estat de 17 cèntims.

Unes xifres que demostren que produir un litre de llet s’ha encarit. Amb la inflació, a les vaqueries, paguen 1.000 euros mensuals més d’electricitat i una tona de fertilitzants ha pujat uns 300 euros. Ara bé, en aquests moments, donar menjar al bestiar s’ha convertit en la despesa més gran i ja suposa més de la meitat dels costos que tenen a l’explotació. Martí lamenta que “abans del desgavell, un litre de llet em quedava en tres o quatre cèntims més del que em costava un quilo de pinso; però avui, un quilo de pinso costa tant o més que un litre de llet”.

I en aquest escenari d’augment constant dels costos, s’hi afegeix que les vaques no produeixen tanta llet durant els mesos de calor que durant l’hivern. Així, que la suma de tots els factors condueixen a què les vaqueries de l’illa tenguin pèrdues econòmiques. Ara bé, fan tot el possible per sobreviure. Miquel Vanrell, propietari de SAT Son Carbó de Campos, explica que continuen endavant gràcies a les “ajudes de la Conselleria i de l’estat”. També per “altres fonts d’ingressos, com la venda de vedells petits i fems, o a préstecs dels bancs”. Una situació complicada que, assegura el ramader, no podran aguntar “massa més” i que quan la societat i les institucions “se n’adonin, ja no hi haurà res per menjar, hi haurà fam”.

I exactament el mateix passa arreu de l’Estat. Moltes vaqueries s’han vist abocades a reduir el nombre de bestiar, a tancar o canviar d’activitat. És per això, que els experts anuncien insuficiència de llet a partir d’octubre o novembre. També preveuen que afectarà les prestatgeries de les botigues de Mallorca. “Si falta en l’àmbit nacional, farà falta aquí; la llet de Mallorca no basta per res”, comenta Martí. I és que, raona, “basta veure quan hi ha hagut mala mar o vaga de transports, en pocs dies les estanteries queden buides”.

Per ara, no passen ànsia que es deixi de produir llet mallorquina. Les explotacions continuen amb la seva activitat, però les traves econòmiques es comencen a notar. “Nosaltres, en quedam 16, a final d’any se’n van dos, i un altre d’aquí poc. És un sector destinat a desaparèixer si no es prenen mesures ja”, lamenta Vanrell.

25/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT