L’escena de Jack Woltz despertant amb un cap de cavall a ‘El padrí’ és una de les més importants de la història del cinema. Tota una declaració d’intencions sobre la història que estem a punt de veure. A “Sicília sense morts”, el protagonista no és productor de cinema; és president del Govern de les Balears, i el que rep a casa seva és una rata morta. Aquest fet desencadenarà una investigació periodística que intentarà destapar els mecanismes ocults que discorren als marges del poder: corrupció, mentides, venjança i unes arques públiques buidades a costa d’infraestructures megalòmanes, festes i empreses funeràries. L’autor, Guillem Frontera, descriu la novel·la com a “una veritat literària basada en la vida real” amb personatges inventats que ens recorden a temps passats.
Del llibre a la pantalla
La novel·la, publicada el 2015 per Club Editor (Barcelona), va ser un èxit de vendes. I ara els seus personatges prenen vida a través de la sèrie que IB3, TV3, À Punt i Nova Produccions varen preestrenar el 29 de juliol a l’Atlàntida Film Fest de Mallorca. La sèrie s’estrena a IB3 Televisió el dilluns 24 d’octubre a les 22.15 hores.
Dirigida per Lluís Prieto, amb guió de Xavier Uriz i produïda en col·laboració amb Nova Producciones, “Sicília sense morts” es compon de vuit episodis i compta amb els actors Fèlix Pons, Pep Tosar, Lara Martorell, Blai Llopis o Mar Fiol, entre d’altres.
Fiol, per cert, és l’actriu que encarna la periodista que indaga a la trama de corrupció i el personatge encarregat d’explicar una història que ha donat més pes narratiu a la investigació dels reporters. Per aquest motiu, l’adaptació de la novel·la no té espòilers i l’espectador la pot seguir com un thriller, com el reflex ficcionat d’èpoques passades.
José Antonio Bergas, el protagonista: “Que bé que a Mallorca la gent no sap votar”
Bergas, personatge que encarna Félix Pons, és un jove polític de 40 anys que acaba guanyant les eleccions, accedint a la presidència del govern autonòmic i liderant un partit corrupte, que menysprea el ciutadà perquè no és conscient de la realitat.
Rodada a Mallorca, les localitzacions barregen veritat i ficció: un dels espais de rodatge és el Consolat de Mar, seu de la presidència del Govern autonòmic, un lloc que durant un temps va estar al punt de mira judicial arran dels casos de corrupció que es van investigar a les Balears.
“Sicília sense morts” és una de les grans apostes de ficció d’IB3 –després d’altres èxits com les sèries “Treufoc”, “Fúria” o “Pep”– i per a revistes especialitzades com “Cine con ñ” es tracta d’una de quinze sèries espanyoles imprescindibles d’aquest 2022.