X

Son Llàtzer instal·la un bany per a pacients ostomitzats

A Espanya, actualment hi ha més de 70.000 persones portadores d'una ostomia

06/10/2023

Son Llàtzer instal·la un bany per a pacients ostomitzats

27

L’Hospital Universitari Són Llàtzer ha instal·lat un bany per a pacients ostomitzats. L’acte ha comptat amb la presència del subdirector d’Humanització, Atenció a l’Usuari i Formació, Gabi Rojo; la gerent de l’Hospital, Soledad Gallardo; la presidenta de l’associació ABACCO i la infermera especialista en estomateràpia Noelia Díaz. Un bany que ha estat possible gràcies al Pla d’Humanització del Servei de Salut.

L’ostomia és una obertura quirúrgica per a l’evacuació en diverses condicions mèdiques. A Espanya, actualment hi ha més de 70.000 ostomitzats i es duen a terme unes 8.000 noves intervencions anuals, que suposa un augment anual de l’1,5 %.

Hi ha diverses situacions que poden requerir que una persona hagi de ser portadora d’una ostomia, com són diferents tipus de càncer, i la malaltia inflamatòria intestinal, que engloba dues patologies: la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn. Les ostomies no només les pateixen persones majors; hi ha ostomitzats de totes les edats.

La humanització de l’atenció als pacients ostomitzats és una prioritat per a l’Hospital Son Llàtzer. Per això des de febrer compta amb una consulta d’infermeria especialitzada en estomateràpia, que ja ha atès més de quaranta pacients. Noelia Díaz és la infermera que atén els pacients ostomitzats en un nou espai que ofereix un ambient acollidor, amb accessibilitat, ventilació natural i un mirall de cos sencer per facilitar l’aprenentatge.

Les infermeres estomaterapeutes són fonamentals per als pacients ostomitzats, ja que els aporten coneixement, i suport. S’ha demostrat que el seu paper contribueix a reduir el cost sanitari i a millorar l’estat de confort i benestar del pacient.

Les seves funcions consisteixen a triar i marcar la localització de l’estoma en la fase preoperatòria; prevenir, diagnosticar, tractar les possibles complicacions de l’estoma i de la pell periestomal, com són les fuites, la dermatitis i/o hèrnia paraestomal i orientar en l’adquisició d’habilitats i destreses per al maneig de l’ostomia i la bossa col·lectora.

També és important promoure hàbits d’autocures relacionats amb les cures de l’ostomia, la pell, l’alimentació; treballar juntament amb el pacient i les seves famílies per millorar l’afrontament psicològic i social de l’ostomia; educar i capacitar el pacient, els seus familiars i cuidadors sobre l’ostomia i les seves cures, i fomentar la independència i la qualitat de vida del pacient ostomitzat.

L’Hospital Son Llàtzer i el Servei de Salut tenen com a prioritat millorar la salut i l’experiència de la població atesa per mitjà d’una assistència humanitzada.

06/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT