En el 2018, el sector textil concentrava a les Illes a 119 empreses, que facturaven uns 572 milions d'euros, i ocupava a 3.627 treballadors
/Tony Bonet.
13A les Balears la moda Adlib, la bijuteria a Menorca i les peçes textils confeccionades a Mallorca han aconseguit obrir-se mercat dins i fora del territori. Però avui dia estan patint una situació de canvi i de crisi econòmica derivada de la pandèmia. En el 2018 el sector textil concentrava a les illes a 119 empreses, que facturaven uns 572 milions d’euros, i ocupava a 3.627 treballadors. Ara, segons els càlculs de l’Associació Moda Mallorca, s’han perdut un 15 per cent d’aquestes empreses. A més, la pandèmia ha fet que la caiguda del consum descendeixi a un nivell molt baix. Joana Borrás, presidenta de Moda Mallorca, espera que al 2023 el sector es començi a recuperar.
A Eivissa també els dissenyadors parlen de pèrdues econòmiques a la moda Adlib amb una forta baixada de la demanada. El dissenyador Tony Bonet ha notat un canvi de tendència en les darreres setmanes i confia que a l’estiu augmenti la demanda de les seves creacions.
I a Menorca la bijuteria és una indústria de referència. Ja que a Maó hi trobam la seu de l’Associació Espanyola de Fabricants de Bijuteria (SEBIME). El seu president i portaveu, José Manuel Moreno, assegura que: “no poder anar a fires per donar a conéixer i vendre el nostre producte ens ha afectat moltíssim”. Les fires anuals pel sector de la bijuteria suposen el 80 per cent de les seves vendes.
Ara mateix el món canvia i els hàbits de consum també. I ho fa, cap a la digitalització, les compres per internet i l’especialització. El sector textil i dels complements a les Balears és conscient que les vendes per internet és el present i el futur. Per tant, s’han d’enfrotar en aquesta reconversió.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu