X

“Tenim 10 anys per garantir la vida al planeta com l’entenem ara”

Els experts apunten que el model econòmic de les Balears no és compatible amb el repte de frenar el canvi climàtic

04/03/2022

“Tenim 10 anys per garantir la vida al planeta com l’entenem ara”

9

Els experts apunten que el model econòmic de les Balears no és compatible amb el repte de frenar el canvi climàtic i que, per tant, es necessiten mesures contundents. El Mediterrani és el focus de l’escalfament global i, per aturar la pujada de les temperatures, s’haurien de reduir les emissions de CO2 un 45%. Ho apunta l’informe del Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic, un document que els científics descriuen com “inequívoc”. La bona notícia és que encara hi som a temps: si arribam al 2030 amb una pujada de la temperatura de només un grau i mig, la vida es podrà continuar entenent com fins ara.

“Tenim 10 anys de marge, però en aquests anys s’ha de fer molta feina de reducció”, ha explicat el subdirector del laboratori interdisciplinari de Canvi Climàtic de la UIB, Pau de Vílchez, a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. De Vílchez afirma que, en el cas de les Illes, aquest repte pot ser relativament fàcil: el 40% dels gasos contaminants els produeix l’electricitat i el 40%, el transport. Si es deixa de banda l’electricitat convencional, s’aposta per les energies renovables i es redueix al màxim el transport turístic, es pot aconseguir. Si no, al 2030, la temperatura a la comunitat haurà augmentat 5 graus, una pujada que tendria efectes devastadors i “afectaria el nostre dia a dia”. Causaria “un increment de malalties com la malària o cardiovasculars, a causa de les dificultats que tendria el cos per adaptar-se a la calor extrema” i una de cada dues espècies desapareixerien.

EL GOVERN VEU FACTIBLE FRENAR AQUESTA SITUACIÓ

L’executiu preveu assolir els objectius contra el canvi climàtic a través, entre altres mesures, del Pla d’Autoconsum anunciat aquest dijous, que implantarà plaques solars en edificis de propietat autonòmica i evitarà l’emissió de fins a 52.000 tones de CO₂ a l’any, la qual cosa equival, per exemple, a vuit mesos sense cotxes en la Via Cintura de Palma… “Amb aquest pla ambiciós i completament factible volem arribar al 2027 al 35 % de consum energètic de renovables a les Illes, als propòsits marcats per la Unió Europea“, ha explicat el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern, Juan Pedro Yllanes, en una entrevista a l’Informatiu Matí. “Estic completament d’acord amb les previsions del doctor de Vílchez. És una veu autoritzada i un col·laborador habitual del Govern. La sobrepoblació que patim a l’estiu és sinònim de més demanda elèctrica i més transport, dos factors que augmenten els gasos d’efecte hivernacle. Està clar que tenim un problema i que s’hi ha d’actuar”, ha conclòs el conseller.

04/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT