T%C3%89NTOL%3A+Noms

Diumenge a les 21.40

TÉNTOL: Noms

Aquest diumenge primer de agost a les 21.40 hores a IB3 Televisió, farem un Téntol dedicat als NOMS.

És un fet que “cada cosa té un nom”. I en aquest nou capítol de TÉNTOL parlarem del nom de les persones, el nostre primer i principal signe d’identitat.

Els noms més habituals, pel fet de ser tan comuns, de vegades els empram per criticar una actitud. Per exemple, si un fa el beneit, el desentès, es diu que “Fa el Toni”. Si parla del que no sap, deim que “Fa de Pere Mateu” i, si un fa quelcom estúpid, deim que aquesta cosa ”Fa Pep”. A Mallorca, també deim “Ara m’has dit Bernat!”, quan ens acaben d’explicar una cosa que no hem comprès. A Eivissa, és habitual sentir dir que “Dos Peres i un Bernat fan un ase acabat”.

 

En el programa de TÉNTOL dedicat als NOMS, el convidat especial és el conegut músic menorquí SHANTI GORDI, coneixerem d’on prové el seu nom i el sotmetrem al Paraulòmetre.

Téntol és un programa de televisió d’entreteniment i divulgació sobre el patrimoni lingüístic de les Balears. El format, de nova creació, fa especial èmfasi en la genuïnitat i origen etimològic de paraules i expressions recollides arreu de les Illes.

Algunes de les seccions de Téntol són: l’Endevinalla, els Embarbussaments, l’Aixuixines i la saviesa de tres padrins (un de cada illa). Al final del programa, disposarem d’una cançó inèdita composta i interpretada per Roger Pistola.

Téntol és un programa d’IB3 Televisió produït per Far Visuals, presentat i dirigit per Margalida Mateu. També té la col·laboració d’Adrià Martí i Roger Pistola. S’emet cada diumenge a les 21.40 hores a IB3 Televisió.