X

Tercer dia d’amarraments de la flota pesquera: “Poc peix fresc i molt de congelat als mercats”

Avui el ministre d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, i les organitzacions del sector pesquer abordaran mesures enfront de la crisi per l'alça del gasoil

23/03/2022

Tercer dia d’amarraments de la flota pesquera: “Poc peix fresc i molt de congelat als mercats”

10

Tercer dia d’amarraments de la flota pesquera a tot l’Estat. Al mercat de l’Olivar de Palma hi ha molt poc peix fresc i la majoria ja és congelat o de piscifactoria.

Per tercer dia consecutiu, els pescadors han deixat les barques amarrades, a l’espera de la reunió d’avui amb el govern central. Tomeu Reda, patró d’una embarcació del port de Palma, ha assegurat a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio que reclamaran a l’executiu mesures que arribin a tots els sectors. “Els impostos realment ja els tenim bastant reduïts, i no ens afectaria. Hauria de ser una cosa més global que afectàs a tots els sectors perquè és necessari. El dia a dia se’ns fa molt feixuc”.

Tot això ja es comença a notar als mercats, on la majoria del peix que s’hi ven no és fresc, sinó descongelat o de piscifactoria. Aquest dimecres, al Mercat de l’Olivar, hi ha la meitat de peixateries tancades. Una de les venedores assegura que han notat una reducció de clients: “Divendres i dissabte estarà el mercat complet de peix. Per descomptat, no ve la mateixa clientela perquè molta gent ja sap que no hi ha molt de peix i no venen”.

Per part seva, la Federació Balear de Confraries de Pescadors s’ha mostrat satisfeta davant del seguiment de l’aturada que, segons asseguren, ha estat de prop del 100%. Així i tot el seu president, Domingo Bonnín, destaca que l’aturada “suposa un gran sacrifici per a la flota”. A més, ha subratllat que la societat ha de saber que “si vol tenir un sector pesquer, aquest té un cost”.

A l’aturada cada vegada s’hi sumen més col·lectius, els darrers: el del transport de persones, com taxistes i autocars. Aquí a les illes, mantenen l’aturada indefinida convocada a partir de dilluns que ve, dia 28, mentre a la resta de l’estat espanyol ja fa 10 dies que una part del col·lectiu, convocat per la Plataforma en Defensa del Sector del Transport, estan aturats.

Reunió amb el govern central

Avui el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i les organitzacions del sector pesquer abordaran mesures davant de la crisi per l’alça del gasoil, en el marc de l’atur convocat per la Federació Nacional de Confraries Pesqueres (FNCP) per protestar pels problemes de rendibilitat.

La reunió entre Planas i els representants dels pescadors servirà per decidir si es desconvoca o si els vaixells continuen ancorats als ports espanyols.

Els responsables de la FNCP i de la patronal d’armadors Cepesca -organització que ha donat suport a la protesta- assistiran a la trobada amb el ministre, al qual li demanaran mesures urgents i concretes que compensin l’encariment dels carburants, agreujat després de la guerra d’Ucraïna.

Des de dilluns, la flota ha seguit àmpliament l’atur, amb amarraments massius a Andalusia, en el litoral mediterrani i una situació desigual a l’Atlàntic i en el Cantàbric nord-oest, on ha destacat el cessament d’activitat d’Astúries.

És més, alguns vaixells romanien anteriorment amarrats perquè des de la setmana passada tenien dificultat per vendre les seves captures a conseqüència de la vaga dels transportistes i, fins i tot, per aquesta raó, els vaixells que han estat actius aquesta setmana han viscut dificultats logístiques.

La flota espanyola -composta per 8.839 vaixells- estarà molt pendent dels resultats de la reunió de Madrid entre el ministre i el sector, al final de la qual la FNCP confirmarà si desconvoca l’atur o si prolonga els amarraments.

El carburant representa en condicions normals un 40% o un 50% de les despeses d’explotació de les empreses armadores, però després de la conjuntura causada per la guerra, les confraries han assegurat que sortir a pescar “costa diners” al pescador.

El sector ha reivindicat, entre altres mesures, una bonificació del gasoil professional, com la que França ha acordat per a la seva flota; l’exempció temporal de les cotitzacions a la Seguretat Social, l’ús de les ajudes de mínims -exemptes de notificació a Brussel·les- o rebaixes de les tarifes i taxes dels ports que depenen de l’Administració General de l’Estat.

El Consell de Ministres de la Unió Europea (UE) va debatre aquest dilluns a Brussel·les els problemes de la flota pels preus del combustible, però el sector espanyol considera que la resposta de la Comissió Europea (CE) és insuficient.

Brussel·les ha proposat ajudes a través del Fons Europeu Marítim de la Pesca i de l’Aqüicultura (Fempa) que, segons el parer de la flota trigaran entre vuit i dotze mesos, segons les confraries, els qui han argumentat que els pescadors ja van viure aquesta demora amb la recepció dels suports per compensar els efectes econòmics de la covid.

23/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT