X

Terraferida lamenta que el decret de protecció de territori només protegeix 5.251 hectàrees

El portaveu de Terraferida, Jaume Adrover, assegura que els càlculs del Govern pel que fa al sòl rústic tenen en compte espais que ja són inedificables

13/06/2020

Terraferida lamenta que el decret de protecció de territori només protegeix 5.251 hectàrees

Mapa de la superfície protegida amb el decret llei 9/2020, de protecció del territori, segons Terraferida

10

Terraferida ha criticat aquest dissabte que el decret llei 9/2020, de protecció del territori, aprovat fa unes setmanes pel Govern i que, previsiblement, validarà aquest dimarts el Parlament, “en realitat només protegeix 5.251 hectàrees enfront de les 51.700 que diu protegir l’Executiu autonòmic”, després d’haver pogut calcular parcel·les i superfície afectada mitjançant el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG).

El portaveu de Terraferida, Jaume Adrover, ha dit que “segons els càlculs del Govern aquest decret protegeix 51.700 hectàrees de sòl rústic, la qual cosa és un 15% d’aquest, però en realitat les parcel·les inedificables són 1.489 i ocupen només 5.251 hectàrees”.

A més, ha afegit, “el 50% de les parcel·les que el Govern afirma haver protegit, ja estan edificades, la qual cosa s’ha pogut acreditar amb la fitxa cadastral”. Per tant, ha sentenciat, “el sòl rústic protegit a Mallorca no s’incrementa un 15% com va dir el Govern de Balears, sinó que ho fa en un 1,4%, és a dir, una desena part”.

En aquest sentit, Adrover ha explicat que la diferència de xifres es deu al fet que el Govern ha calculat la protecció del sòl rústic, atenent espais ja inedificables (AANP, ANEI, ARIP boscós, APT i AT-C) i delimitacions de APR vigents).

Aquest fet, ha opinat, “indica falta de rigor i precipitació en aprovar el decret sense conèixer el seu abast real i publicitar una protecció que en gran manera no existeix”.

A més, ha afegit, “aquesta protecció escassa s’explica per la manca d’ambició proteccionista del Govern a l’àmbit polític i per l’article 4.2.2 del decret llei 9/2020, el qual diu que “en parcel·les incloses parcialment dins de les APR es poden autoritzar edificacions sempre que no s’emplacin a la superfície inclosa a l’esmentada àrea. A l’efecte d’edificabilitat, la superfície a considerar serà la totalitat de la parcel·la”.

No obstant això, ha matisat, “la realitat és que la majoria d’aquestes parcel·les a Mallorca no estan íntegrament incloses en aquesta figura i, per tant, poden continuar edificant-se dins de la part de la parcel·la no afectada per l’àmbit del APR. En la majoria de casos, doncs, el decret llei només indica en quina part de la parcel·la no es pot edificar, però continua sent edificable“, ha explicat.

Per aquest motiu, ha destacat Adrover, ja va advertir al Govern de l’abast real del decret dies després de la seva aprovació amb la finalitat d’esmenar-lo. “Els tornem a sol·licitar que tinguin en compte les xifres de Terraferida per esmenar el decret llei al més aviat possible i amb caràcter retroactiu per evitar el que ja ha succeït, una allau de peticions de llicències que podria acabar aconseguint l’efecte contrari al desitjat”.

Així mateix, preguntat per com valora l’actitud de l’oposició enfront d’aquest decret, ha matisat, “les crítiques per la seva part són infundades perquè ni tan sols s’han preocupat de verificar l’abast d’allò que desqualifiquen”. “Pel que fa al sòl rústic aquest decret és tècnicament legal”, ha afegit.

Amb tot, el portaveu de Terraferida ha considerat que el decret llei del Govern queda “completament descafeïnat” i ha apuntat al fet que el model de protecció que proposen és que tot el sòl rústic sigui no edificable a Balears, tal com ocorre ja a Menorca, on es va protegir íntegrament el medi rural de l’edificació amb el seu Pla Territorial en 2003.

“Actualment tothom reconeix que va ser un encert històric que ha permès conservar agricultura, usos i paisatge fent-ho compatible amb la resta de sectors econòmics, inclòs el turisme”, ha destacat.

“A Mallorca fem tard. Al sòl rústic li diem així per no anomenar-li edificable de baixa intensitat però la veritat és que s’ha convertit en una gran urbanització de luxe i amb aquest decret l’única cosa que s’aconsegueix és reduir les dimensions de les grans edificacions, quan nosaltres apostàvem perquè no es fes cap més”, ha conclòs.


Rebutjades les emenes de l’oposició contra el decret de protecció del territori
El GOB i Terraferida consideren una passa “positiva però insuficient” l’aprovació del decret de protecció del territori

13/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT