X

Thomàs reivindica una “reflexió necessària” sobre el present i el futur de la indústria turística a les Balears

En el Dia de les Illes Balears, el president del Parlament ha demanat fugir del "pesimisme paralitzador" per arribar a "grans" acords

01/03/2022

Thomàs reivindica una “reflexió necessària” sobre el present i el futur de la indústria turística a les Balears

12

El president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs, ha insistit, en el seu discurs durant l’acte institucional amb motiu del Dia de les Balears, que cal fugir del “pessimisme paralitzador” per a apostar pel progrés i ha advocat perquè els pròxims anys siguin “els dels grans acords”. En la seva intervenció en la cambra autonòmica, Thomàs ha convidat “a tots” a continuar sumant per a trobar aquelles solucions que permetin superar “definitivament la pandèmia” i avançar amb “noves il·lusions cap al destí que es mereix” l’Arxipèlag.

Durant el seu discurs institucional pel 39è aniversari de l’Estatut d’Autonomia de Balears, ha manifestat que el debat sobre la Llei de turisme és “important” per a l’Arxipèlag, i ha recordat que l’article 24 defineix que el turisme és un element estratègic, per la qual cosa el seu desenvolupament “ha de ser compatible amb el respecte al medi ambient, el patrimoni, la cultura i el territori”.

Thomàs s’ha adreçat a les autoritats i diputats de la cambra per a celebrar en aquesta jornada l’entitat de la comunitat, alguna cosa que ha considerat que uneix i reforça als balears com a societat i que ha permès progressar a la comunitat de manera “conjunta i solidària” en les últimes dècades. “També és una dia per a reconèixer tot el treball i la contribució de cadascun dels ciutadans de Balears al nostre bé comú, que al llarg de gairebé quatre dècades s’han esforçat per conformar una societat integradora com som avui”, ha destacat.

A més, ha ressaltat el comportament “exemplar” de la ciutadania en els dos últims anys de pandèmia de la covid, “plens de dificultats i dubtes”, alhora que ha recordat a les 1.218 persones mortes a les illes a causa del virus des de l’inici de la crisi sanitària.

“Desgraciadament, molts no van poder viure l’acompanyament en la mort. Segurament no actuem prou bé, i per això sempre els tindrem presents en la nostra memòria”, ha dit el president del Parlament.

Malgrat això, ha incidit en què avui és un dia “per a mirar cap endavant” i recordar que l’Estatut d’Autonomia de la comunitat ha permès a l’Arxipèlag progressar econòmica, social, cultural i políticament, però “també és un dia per a reflexionar” per a plantejar objectius i pensar en el futur.

En paraules de Thomàs, cal no oblidar que el valor del marc de convivència a les Illes es fonamenti en “el seu caràcter del pacte” i la seva capacitat d'”integrar la voluntat de la majoria de balears, sota uns principis d’igualtat d’oportunitats, democràcia i justícia”.

“No podem oblidar que gràcies al nostre autogovern, ara mateix tenim un bon sistema educatiu i de salut, una xarxa sociosanitària, una cultura rica i un patrimoni lingüístic que defineix la nostra identitat, i una economia per a afrontar un moment de transformació”.

Ha posat l’accent en l’esperit de superació demostrat per la ciutadania durant els pitjors moments de la pandèmia, de treballadors, autònoms i empresaris, en uns anys en què la ciència i les seves evidències continuen donant eines per a sobreposar-se de la pandèmia, segons Thomàs.

Thomàs ha remarcat que cal protegir i reforçar l’Estatut d’Autonomia de les Illes, “cadascun des de la seva responsabilitat política i social”. “Sense aquesta responsabilitat, enguany no podríem parlar de la seva nova reforma, amb la qual s’eliminen els aforaments de diputats i membres del Govern”, ha apuntat.

Ha repassat l’aprovació en el Parlament de la primera Llei d’educació de Balears per a “aconseguir un sistema educatiu estable, inclusiu i innovador”, la llei per a adequar els paràmetres de la Salut Pública i preparar al sistema per a les noves amenaces sanitàries, i la llei per a impulsar i agilitar les ajudes d’accés a un habitatge.

A través de l’Estatut, ha insistit a impulsar la legislació “necessària” per a adaptar-se als nous temps i a les demandes dels balears, amb “garanties i certeses”, i amb la finalitat de consensuar solucions per als qui encara sofreixen les conseqüències econòmiques derivades de la pandèmia.

Així mateix, ha felicitat el paper de la Unió Europea pel finançament en la compra de vacunes contra la covid-19 i per l’aprovació d’uns Fons Europeus”amplis” destinats a la recuperació sostenible, amb un impuls que també “vindrà de la mà de les energies renovables i de la mobilitat verda” en la lluita contra el canvi climàtic.

“Estem a les portes d’un context de creixement en el qual, al marge de l’impuls europeu i del Règim Especial, la nostra realitat i insularitat també necessita un reconeixement jurídic, financer i fiscal més profund”, ha apuntat en la seva intervenció.

A més, en nom de la institució que presideix, Thomàs ha manifestat el seu suport i solidaritat amb els ucraïnesos, ha reclamat una resposta “unitària i coordinada” de la Unió Europea i les Nacions Unides davant l’agressió militar per part de Rússia i ha demanat el cessament dels atacs.

01/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT