política

El Govern aprova les restriccions i ja ho ha entregat al TSJIB perquè es pronunciï

El TSJIB havia rebutjat examinar les mesures sanitàries de l'Executiu perquè encara no estaven aprovades


El Consell de Govern extraordinari que ha tengut lloc aquest dimecres migdia ha aprovat mantenir restriccions, com el toc de queda, més enllà de l’estat d’alarma, que acaba aquest diumenge a la mitjanit. L’Advocacia de la Comunitat ja ha presentat aquest acord davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) perquè es pronunciï a favor en contra de poder mantenir aquestes mesures sense un paraigües jurídic com l’estat d’alarma. Això després que el Tribunal havia rebutjat aquest mateix dimecres examinar aquestes mesures sanitàries perquè encara no estaven aprovades.


 més info Darias insisteix que les comunitats tenen mesures suficients per controlar el virus una vegada acabi l’estat d’alarma
 més info Bartomeu Barceló, fiscal superior de Balears: “Un toc de queda sense estat d’alarma infringeix el dret de llibertat de moviment”

Es tracta de mesures excepcionals que podrien estar vigents durant el període comprés entre dia 9 i el dia 23 de maig de 2021:

Toc de queda: limitar els desplaçaments i la circulació per vies públiques entre les 23.00 i les 06.00 hores. Només estaran permesos aquells que es duguin a terme per causes essencials que es detallen a l’acord.

Controls sanitaris a ports i aeroports per a l’entrada a les Illes Balears: les persones procedents d’altres comunitats autònomes o ciutats autònomes que pretenguin entrar en el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears, per via aèria o marítima, s’han de sotmetre a un control sobre el motiu del desplaçament i, si escau, a un control sanitari. Així mateix, sempre i quan hagin superat les 72 hores fora de la comunitat, hauran de presentar una PDIA per SARS-CoV-2 amb resultat negatiu o bé sotmetre’s a un test d’antígens a l’arribada a les Illes Balears, fer-se una PCR en 48 hores o mantenir una quarantena de 10 dies.  Proves que seran sufragades per la comunitat en el cas dels residents o de les persones que viatgin amb causa justificada, i pels propis passatgers si no es desplacen per un dels motius recollits en el present acord.

– Reunions socials: durant el període de vigència d’aquest acord, únicament es poden dur a terme reunions i trobades familiars i socials d’un màxim de sis persones a l’interior o a l’exterior, tant en espais públics com privats. A l’interior únicament es poden dur a terme reunions, com a màxim, de dos nuclis de convivència. No estan incloses en la limitació prevista en aquest apartat les activitats laborals, les institucionals, les de transport i les dels centres docents, ni les activitats esportives o culturals.

Establir limitacions a les celebracions o la permanència de persones en llocs de culte: no es pot superar el 50 % de la cabuda. En tot cas, s’ha d’assegurar la distància d’almenys un metre i mig entre persones de diferents nuclis de convivència.

Més mesures que es tractaran a la Mesa de Diàleg Social

Just aquest dimecres, el portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, ha reiterat en roda de premsa per explicar les dades de l’atur del mes d’abril que l’Executiu dialogarà i parlarà amb el sector de la restauració, en el marc de la Mesa de Diàleg Social, sobre les mesures que s’aplicaran durant les pròximes setmanes en la comunitat.

Negueruela ha declinat detallar la proposta que faria el Govern, ja que és una cosa que “es discutirà amb els agents socials”. A més, ha assenyalat que en la Mesa no sols es parlarà de les mesures que afecten els sectors econòmics, sinó del conjunt de restriccions que s’adoptaran en la comunitat després del 9 de maig, com és el toc de queda.

Cal recordar que el TSJIB havia rebutjat aquest mateix dimecres examinar les mesures sanitàries de l’Executiu a partir del 9 de maig perquè encara no estaven aprovades.

La resolució conté dos vots particulars. Dels cinc magistrats, dos s’han mostrat en contra del plantejament final en tractar-se d’una qüestió formal. Aquest dos s’han mostrat partidaris de prendre alguna decisió: “La sala havia de donar resposta en un sentit o en un altre, a la problemàtica de fons, endinsant-se en ell i no adoptar una decisió purament formalista declarant la inadmissibilitat”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

MÉS per Mallorca celebra les seves primàries per triar els caps de llista al Parlament i al Consell

En el cas del Parlament, el primer lloc de la llista se'l disputen dos batles: Maria Ramon, l'actual batlessa d'Esporles,...

Alberto Rodríguez anuncia que abandona Unides Podem

El fins ara diputat de la formació morada ha assegurat que defensarà la seva innocència i que actuarà en conseqüència

Unides Podem: “Eivissa està destrossada per la manca d’habitatge”

Podem afirma que mobilitzar pisos buits i topar-ne el preu és l'única solució a l'especulació

Unides Podem es querella contra Meritxell Batet i fa creixer la tensió amb el PSOE

La formació morada acusa la socialista de prevaricar per cedir davant el Suprem i llevar l'escó a Alberto Rodríguez