X

Torna a augmentar la contaminació de Palma, tot i un 33% menys de Diòxid de Nitrogen

Creix l'ús del vehicle personal com a opció majoritària envers el transport públic per por de la Covid-19

10/12/2020

Torna a augmentar la contaminació de Palma, tot i un 33%25 menys de Diòxid de Nitrogen

Imatge d'arxiu.

Palma és una de les ciutats on el diòxid de nitrogen es manté més baix, degut, principalment, a la caiguda del turisme. Durant el confinament, es reduí un 63%. Durant l’estiu la baixada era del 41% i a la tardor és un terç inferior a anys anteriors, el 33%. L’NO2 empitjora la resposta dels malalts a la Covid-19 i és responsable de 7.000 morts prematures a Espanya cada any.

‘Ecologistes en Acció’ alerta que es recuperen els nivells de Diòxid de Nitrogen d’abans de la pandèmia. Aquest contaminant està directament relacionat amb el trànsit. Segons l’organització ecologista, es recupera la mobilitat però no els usuaris del transport públic per por de la Covid-19. De fet, creix l’ús del vehicle personal com a opció majoritària.

L’estudi revela que la contaminació a Palma és inferior entre març i octubre que la mitjana d’aquests mesos entre 2010 i 2019, però totes dues corbes s’han anat aproximant a mesura que avançava l’any.

En l’estació mesuradora del carrer Foners, el descens de la contaminació per NO2 ha estat del 48% de març a octubre, però també ha anat minorant-se de manera que entre març i juny els nivells van baixar un 66%, de juny a agost un 40% i al setembre i octubre un 26%.

Segons l’estudi, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) en les principals ciutats espanyoles van caure un 52% durant el primer estat d’alarma respecte als valors mitjans de la dècada anterior. Aquest descens es va reduir al 28% a l’estiu (21 de juny a 31 d’agost) i s’ha mantingut en un 29% durant la tardor (setembre i octubre).

L’informe conclou que la reducció dràstica del trànsit ha provocat una millora sense precedents de la qualitat de l’aire a les ciutats espanyoles, molt per sota dels límits legals i les recomanacions de l’OMS, però adverteix que aquestes millores poden revertir-se ràpidament amb la volta a l’activitat econòmica habitual, ha informat Ecologistes en Acció en un comunicat.

La reducció és generalitzada per a totes les ciutats, encara que oscil·la entre el 23% de Cadis i Màlaga i el gairebé 50% de ciutats com Vigo, Palma, Vitòria, Alacant, València, Santander i la Corunya. A Madrid i Barcelona el descens de les concentracions de NO2 és del 41%, mentre que Sevilla mostra una reducció del 36% i Zaragoza del 30%.

Després de la declaració del primer estat d’alarma, el 14 de març, es va produir una reducció dràstica dels nivells de contaminació atmosfèrica per NO2 en les principals ciutats espanyoles. La reducció va ser notable en aquestes dates (14 de març a 20 de juny), quantificada en fins a un 52% respecte al mateix període de l’última dècada.

L’estudi conclou que els nivells de NO2 registrats durant el primer estat d’alarma són els més baixos per als mesos de març, abril, maig i juny de l’última dècada en totes les ciutats analitzades. Es mantenen a més molt per sota del valor límit legal, fins i tot en les estacions orientades al trànsit on se superen aquests llindars amb freqüència.

Amb la finalitat del primer estat d’alarma i l’inici de l’estiu, el 21 de juny, comencen a veure’s més diferències entre ciutats, que podrien estar motivades pels diferents ritmes de tornada a l’activitat habitual segons els sectors predominants. Aquesta conclusió ve reforçada per la volta a nivells semblants als habituals (només un 15% inferiors a la mitjana) a les ciutats andaluses i de la Comunitat Valenciana, que tenen un fort sector turístic.

Per a altres ciutats com les gallegues o com Palma (dependent d’un turisme estranger que a penes ha existit enguany), la diferència amb la mitjana dels anys anteriors és del 40%. En el conjunt de les ciutats estudiades, a l’estiu de 2020 els nivells de NO2 van ser un 28% inferiors als de la dècada anterior.

La reducció de la contaminació al setembre i octubre és del 29% respecte a la dècada anterior, però mentre en ciutats com Màlaga la qualitat de l’aire és molt semblant a l’habitual (només un 4% menys de NO2 en 2020), a Oviedo la diferència amb la dècada anterior s’incrementa del 37% durant l’estat d’alarma fins al 47% a la tardor.

En particular el mes d’octubre, s’han produït més puntes de contaminació per NO2. Encara que les mitjanes mensuals continuen estant per sota del valor límit anual legal, hi ha una clara tendència a l’alça en la majoria de ciutats, adverteix l’entitat.

10/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris