X

Tot el que has de saber sobre la nova variant òmicron

Aquest dilluns horabaixa s'ha descobert el primer cas d'aquesta nova variant a Espanya

29/11/2021

Tot el que has de saber sobre la nova variant òmicron

20


On i com sol·licitar el Certificat Covid?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que la variant òmicron del virus de la COVID-19 té un risc global de propagació “alt”, per la qual cosa ha demanat als països que estiguin preparats per a les seves possibles conseqüències. En un informe tècnic dirigit als Estats membre publicat el passat diumenge, l’organisme sanitari internacional de les Nacions Unides ha avançat la possibilitat de “futures onades de COVID-19, que podrien tenir greus conseqüències, depenent d’una sèrie de factors”.

“Òmicron” és la quinzena lletra de l’alfabet grec. La nova variant del coronavirus, originalment anomenada pels científics B.1.1.529, rep aquest nom després que l’OMS decidís el maig passat que les variants de la Covid que anessin apareixent es denominarien amb les lletres de l’alfabet grec. L’objectiu és evitar associar les variants a països, cultures o poblacions específiques, evitar, en definitiva, situacions d’estigmatització.

Aquesta variant ha obligat a restringir l’activitat social en diversos països europeus i a blindar les fronteres als vols procedents de països del sud d’Àfrica, on s’han detectat els primers casos. El Regne Unit ha convocat per a aquest dilluns una reunió urgent de ministres de Sanitat del G7 per a abordar la variant òmicron del coronavirus. Han saltat les alarmes, però encara no hi ha indicis que la nova variant del coronavirus provoqui més casos greus de COVID-19 o amb símptomes diferents dels de ceps anteriors, tal com va destacar el passat diumenge el grup d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que estudia aquesta última evolució del SARS-CoV-2.

La variant òmicron ja s’ha detectat a Espanya aquest dilluns. Així ho ha confirmat el servei de Microbiologia de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid. Es tracta d’un viatger procedent de Sud-àfrica que es troba bé. L’Hospital madrileny ho ha confirmat aquest dilluns mateix després de fer una anàlisi per “seqüenciació”: “Hem acosneguit posar a punt un procediment ultraràpid que ens permet tenir el resultat en el mateix dia”.

 

Característiques de la nova variant

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que la variant òmicron del virus de la Covid-19 té un risc global de propagació “alt”, per la qual cosa ha demanat als països que estiguin preparats per a les seves possibles conseqüències. En un informe tècnic dirigit als Estats membre publicat el passat diumenge, l’organisme sanitari internacional de les Nacions Unides ha avançat la possibilitat de “futures onades de COVID-19, que podrien tenir greus conseqüències, depenent d’una sèrie de factors”.

En aquest sentit, qualifiquen de “alta” la possible propagació de l’òmicron a nivell mundial i de “molt alt” el seu possible impacte, “donades les mutacions que poden conferir un potencial de fuita immunològica i possiblement un avantatge de transmissibilitat”.

Així, apunten que òmicron és una variant “altament divergent” amb “un alt nombre de mutacions”, incloent de 26 a 32 en la proteïna de l’espiga del virus (la porta d’entrada del SARS-CoV-2 a l’organisme), algunes de les quals “són preocupants i poden estar associades amb el potencial de fuita immunològica i una major transmissibilitat”.

No obstant això, els experts de l’OMS aclareixen que “encara existeixen considerables incerteses”. En primer lloc, reconeixen que un dubte és “el grau de transmissibilitat de la variant i si els augments de contagis a Sud-àfrica estan relacionats amb la fuita immunològica, la major transmissibilitat intrínseca o tots dos”. Així mateix, l’OMS encara no té una posició fixa sobre “l’eficàcia de les vacunes per a protegir contra la infecció, la transmissió, la malaltia clínica de diferents graus de gravetat i la mort” en aquesta nova variant.

Finalment, està per veure “si la variant presenta un perfil de gravetat diferent”. L’OMS espera que es produeixin “casos i infeccions en les persones vacunades”, encara que “en una proporció petita i predictible en relació amb els valors d’eficàcia de la vacuna”.

“Malgrat les incerteses, és raonable suposar que les vacunes disponibles actualment ofereixen una certa protecció contra la malaltia greu i la mort”, expliquen. En qualsevol cas, els experts puntualitzen que “és necessari continuar investigant per a comprendre millor el potencial de fuita contra la immunitat induïda per la vacuna i la infecció”. “La recerca està en curs i s’espera que les dades estiguin disponibles en les pròximes setmanes”, reblen.

Una “carrera a contrarellotge”, segons la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va declarar aquest diumenge a Riga que la nova variant del coronavirus obre una “carrera a contrarellotge” i va subratllar la necessitat de “guanyar temps” agilitant la vacunació i reduint els contactes.

“Ens prenem aquesta òmicron molt seriosament. Estem ara en una carrera contrarellotge, perquè no ho sabem tot sobre aquesta variant, però és una variant preocupant”, va dir en una conferència de premsa conjunta amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, i el president letó, Krisjanis Karins.

Resposta internacional

Més de 30 països de tot el món han anunciat mesures per a restringir dràsticament l’arribada de turistes internacionals al seu territori davant la propagació de la nova variant òmicron de la Covid-19 sorgida a Sud-àfrica.

Israel, el primer en tancar fronteres

El primer d’ells ha estat Israel, que torna a tancar les seves fronteres a tots els vols internacionals durant dues setmanes, menys d’un mes després que reobrís les seves fronteres. El Govern israelià va anunciar el tancament de fronteres als ciutadans estrangers durant dues setmanes a partir de la nit del diumenge en resposta a l’aparició de la nova variant del coronavirus.

Les autoritats israelianes han confirmat un cas de la nova variant i investiguen altres set possibles casos. La mesura està encara pendent de la seva aprovació formal, però preveu que els ciutadans israelians procedents de qualsevol país, inclosos els vacunats, hauran de complir tres dies d’aïllament després de la seva entrada a Israel.

El Govern ha ordenat incloure en el llistat vermell a 50 països del país africà i que els qui surtin del país hauran de declarar en la web del Ministeri de Sanitat que no viatgen a aquests països prohibits. Fer-ho suposa una multa de 5.000 shéquels (gairebé 1.400 euros). Els israelians procedents de països del llistat vermell hauran de romandre en un hotel de coronavirus fins que donin negatiu. Només llavors podran desplaçar-se al seu domicili per a una nova quarantena d’una setmana.

Més de 30 països es blinden

El Marroc ha anunciat la suspensió de tots els vols internacionals de passatgers al regne, a partir del pròxim dilluns i per espai de dues setmanes. “A causa de la ràpida propagació de la nova variant del virus COVID-19-Omicron (B.1.1.529), particularment a Europa i Àfrica, i amb la finalitat de preservar els assoliments del Marroc en la lluita contra la pandèmia i protegir la salut dels ciutadans, es va decidir suspendre tots els vols directes de passatgers al Regne del Marroc, per un període de dues setmanes, a partir del dilluns 29 de novembre de 2021 a les 23.59 hores”, ha informat el Govern en un comunicat.

També l’Aràbia Saudita, Oman, Tailàndia, Filipines i Sri Lanka han comunicat en les últimes hores restriccions de viatge sobre diversos països africans, amb Sud-àfrica al capdavant, davant la incidència de la nova variant ómicron del coronavirus. El Japó també ha avisat aquest dissabte que endurirà els controls fronterers per a les nacions del sud d’Àfrica com Moçambic, Malaui i Zàmbia. Els qui arribin des d’allí necessitaran guardar quarantena durant 10 dies, segons una nova normativa que arriba després que el Japó endurís els controls fronterers per als qui arriben de Sud-àfrica, Botswana, Eswatini, Zimbàbue, Namíbia i Lesotho.

Resposta de la UE, EEUU i Canadà

Els països de la UE, així com els Estats Units i el Canadà, ja van incorporar aquestes prohibicions a les seves mesures de restricció contra la propagació d’aquesta variant. Espanya, com a cas concret, augmentarà la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i Schengen davant les noves variants de la Covid-19 a partir de les 00.00 hores de l’1 de desembre.

De fet, actualment uns 150 viatgers intenten tornar a Espanya després que les noves restriccions internacionals els sorprenguessin a Sud-àfrica o en les nacions veïnes, segons han informat a Efe fonts diplomàtiques. “N’hi ha més de 100, però no calculem que molts més de 160 o 180. Ens referim a turistes o a persones que estaven de pas, no a residents”, han apuntat a Efe fonts de l’Ambaixada d’Espanya a Sud-àfrica, sobre la base de les dades que han pogut  recopilar fins a dia d’avui.

29/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT