X

Totes les normes de la Fase 2: Mallorca, Menorca i Eivissa, a punt

Les activitats permeses a la fase 2 de la desescalada de les mesures de confinament pel coronavirus s'han incrementat, després de la publicació d'una ordre aquest dissabte que modifica les condicions prèvies aprovades inicialment el 16 de maig

24/05/2020

Totes les normes de la Fase 2: Mallorca, Menorca i Eivissa, a punt

EFE/Daniel Pérez


Consulta aquí la guia de la Fase 2

Les activitats permeses a la fase 2 de la desescalada de les mesures de confinament pel coronavirus s’han incrementat després de la publicació d’una ordre aquest dissabte que modifica les condicions prèvies aprovades inicialment el 16 de maig.

La fase 2 reforça la mobilitat als ciutadans i redueix les restriccions en la reobertura de nombroses instal·lacions i serveis, encara que manté algunes restriccions.

Les principals mesures, publicades al BOE i recollides a més en una guia publicada per l’Executiu, són les següents:

POBLACIÓ AFECTADA:

– Aquest dilluns estarà en fase 1 el 47% de la població: després del progrés de la Gomera, El Hierro, La Graciosa i Formentera, s’estrenaran a la fase 2 la resta d’illes de les Canàries i Balears, Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó, Extremadura, Guadalajara Conca, Múrcia (menys el municipi de Totana), Almeria, Jaén, Còrdova, Sevilla, Cadis, Huelva, les zones sanitàries de Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu a Catalunya, Ceuta i Melilla.

– Les mesures de la fase 2 afecten tota la població d’aquests territoris amb l’excepció de les persones que presentin símptomes, estiguin en aïllament domiciliari o quarantena per un diagnòstic per COVID-19 o per ser contacte estret.

– Les persones vulnerables podran fer ús de les noves condicions sempre que la seva condició clínica estigui controlada i sota rigoroses mesures de protecció.

MESURES SOCIALS:

– Es pot circular per la província, illa o unitat territorial de referència en grups de màxim 15 persones. No hi ha límit d’integrants del grup si les persones són convivents.

– Es mantenen les mesures de seguretat i higiene establertes, com la distància mínima de seguretat de dos metres.

– Les persones de fins a 70 anys poden realitzar activitat física no professional a qualsevol franja horària excepte entre les 10.00 i les 12.00 hores i entre les 19.00 i 20.00 hores.

– Les vetlles podran realitzar-se amb un límit màxim de 25 persones en espais a l’aire lliure o 15 persones en espais tancats. La comitiva per al comiat de la persona morta es restringeix a un màxim de 25 persones.

– Es permetrà l’assistència a llocs de culte sempre que no se superi un 50% del seu aforament.

– Les noces poden realitzar-se a tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, sempre que no se superi el 50% del seu aforament. Podran assistir un màxim de 100 persones en espais a l’aire lliure o de 50 persones en espais tancats.

MESURES LABORALS:

– Sempre que sigui possible, es fomentarà la continuïtat del teletreball. Els treballadors que vagin als seus centres, hauran d’adoptar les mesures necessàries per complir les mesures d’higiene i/o prevenció per als treballadors.

– Garantir la disponibilitat de gels hidroalcohòlics, substituir la petjada en el fitxatge per un altre sistema o desinfectar el dispositiu i quan no pugui garantir-se la distància de seguretat interpersonal, assegurar equips de protecció adequats al nivell de risc.

– Si hi ha símptomes, col·locar al treballador la màscara i contactar amb el telèfon habilitat o centre de salut, havent d’abandonar el seu lloc de treball fins que la seva situació mèdica sigui valorada per un professional sanitari.

– Ajustar horaris a les entrades i les sortides per evitar concentracions.

MESURES D’HIGIENE DELS ESTABLIMENTS:

– Neteja i desinfecció de les instal·lacions almanco dues vegades al dia i dels llocs de treball, després d’un canvi de torn.

– La distància entre venedor i client serà d’almenys d’un metre quan es compti amb elements de protecció o de barrera, o de dos metres sense aquests elements.

– En el cas de serveis que no permetin el manteniment de la distància, com les perruqueries, centres d’estètica o fisioteràpia, s’haurà d’utilitzar l’equip de protecció adequat al nivell de risc.

– Emprovadors ocupats per una persona i desinfecció després del seu ús.

COMERÇ I PRESTACIÓ DE SERVEIS:

– Obertura de locals amb independència de la seva superfície, amb els requisits següents: 40% de l’aforament total en els locals comercials, en cadascuna de les seves plantes; distància mínima de dos metres entre clients i horari d’atenció prioritari per a majors de 65 anys.

– Poden reobrir els parcs o centres comercials, amb aforament del 30% en les zones comunes i del 40% en els locals individuals. No es poden emprar les zones recreatives.

– Podrà haver-hi rebaixes, sempre respectant les mesures de seguretat i higiene i evitant aglomeracions. Hauran de cessar immediatament les accions comercials o de promoció si resultés necessari.

– Es podran obrir mercats a l’aire lliure, amb una limitació a un terç dels llocs habituals i limitant l’afluència per mantenir la distància de seguretat de dos metres.

EDUCACIÓ:

– Les comunitats autònomes poden obrir centres educatius no universitaris i de formació. També es permet als titulars l’obertura d’acadèmies i autoescoles, limitant el seu aforament a un terç i prioritzant la formació en línia.

HOSTALERIA I RESTAURACIÓ:

– Es permet el consum a l’interior de local, amb servei a taula, sense superar el 40% de l’aforament. Les comunitats poden modificar aquests aforaments amb una franja d’entre el 30 i el 50%.

– Terrasses a l’aire lliure amb el 50% de les taules, amb una ocupació màxima de 10 persones per taula o agrupació de taules.

– No es permet l’obertura de discoteques ni de bars d’oci nocturn.

– Neteja i desinfecció entre un client i un altre, estovalles d’un sol ús i dispensadors de gels.

– Es fomentarà el pagament amb targeta i s’evitarà l’ús de cartes de menú.

SERVEIS SOCIALS:

– Les comunitats i ciutats autònomes podran permetre en el seu àmbit territorial la realització de visites als residents d’habitatges tutelats, centres residencials de persones amb discapacitat i centres residencials de persones majors.

– S’haurà de concertar prèviament la visita amb l’habitatge tutelat o el centre residencial.

ACTIVITATS CULTURALS:

– Es flexibilitzen les mesures per a l’accés a biblioteques, sales d’exposicions i monuments.

– Tots els cinemes, teatres, auditoris i espais similars poden reprendre l’activitat sempre que comptin amb butaques preassignades i no superin un terç de l’aforament autoritzat.

– A les biblioteques, podran dur-se a terme activitats de consulta a sala sempre que no se superi un terç de l’aforament autoritzat i es podran utilitzar els ordenadors. Es permet el préstec interbibliotecari. Sales infantils i col·leccions de lliure accés continuen tancades.

– Poden obrir al públic les sales d’exposicions sempre que no se superi un terç de l’aforament autoritzat.

– Poden reobrir els monuments i altres equipaments culturals sempre que les visites no superin un terç de l’aforament autoritzat.

ACTIVITATS ESPORTIVES:

– Els esportistes integrats en clubs participants en lligues no professionals poden realitzar entrenament bàsic de manera individual.

– Els clubs esportius professionals o societats anònimes esportives poden desenvolupar entrenaments de caràcter total dirigits a la fase prèvia de la competició, incloent accions en grups de fins a un màxim de 14 persones.

– Es permet la represa de la competició de les lligues professionals, sense públic i a porta tancada. Es permet l’entrada de mitjans de comunicació per a la retransmissió de la competició. El Consell Superior d’Esports, abans de l’inici de la competició, determinarà el nombre de persones que podran accedir als estadis i pavellons.

– Es regula l’obertura d’instal·lacions esportives cobertes i piscines esportives.

HOTELS I ESTABLIMENTS TURÍSTICS:

– Poden reobrir les zones comunes d’hotels i establiments turístics, fins a cobrir un terç de l’aforament que determini l’establiment.

– Les activitats d’animació o classes grupals han d’organitzar-se amb un aforament màxim de 20 persones.

– Poden reobrir-se les piscines i spas de l’establiment, amb limitacions.

PISCINES I PLATGES:


Sanitat edita una guia per a la reobertura de les platges

– Es poden obrir al públic les piscines recreatives amb l’aforament màxim d’un 30% de la capacitat de la instal·lació. Si no es poden mantenir la distància de seguretat entre usuaris es reduirà l’aforament.

– Per accedir a la piscina és necessari concertar cita prèvia amb l’entitat gestora de la instal·lació.

– S’hauran de netejar i desinfectar els equips i materials habituals com gots, material auxiliar de classes, reixeta perimetral, farmaciola, taquilles, així com qualsevol altre en contacte amb els usuaris.

– La neteja i desinfecció de superfícies en contacte freqüent amb les mans dels usuaris, com a poms de les portes dels vestuaris, o baranes, es realitzarà almenys tres vegades al dia.

– S’ha d’establir una distribució espacial d’usuaris per garantir la distància de seguretat mitjançant senyals en el sòl limitant els espais. Els objectes personals, com tovalloles, han de romandre dins del perímetre de seguretat.

– No es poden usar les dutxes dels vestuaris ni les fonts d’aigua.

– Es pot accedir a les platges de la mateixa província, illa o unitat territorial de referència establerta en el pla de desescalada. Els ajuntaments podran establir limitacions d’accés, que en tot cas serà gratuït, i d’aforament per assegurar que es respecta la distància interpersonal de, almenys, dos metres entre banyistes.

– Es poden usar dutxes, condícies i vestuaris, limitant l’ocupació a una persona, tret que precisi d’assistència.

– Els objectes personals com tovalloles, gandules i elements similars es disposaran de manera que es garanteixi un perímetre de seguretat de dos metres respecte a altres usuaris, excepte en el cas de banyistes convivents o que no superin les 15 persones.

– A la platja està permesa la pràctica d’activitats esportives, professionals o d’esbarjo, sempre que es puguin desenvolupar individualment i sense contacte físic, permetent mantenir una distància mínima de dos metres entre els participants.


Diari de l’estat d’alarma. Jornada 71: Preparats per a la Fase 2
Bars i restaurants a punt, per obrir els seus interiors

24/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris