X

Es permeten els viatges a segones residències durant la Fase 1

Pedro Sánchez i Sanitat han assegurat que es permeten els trasllats a segones residències dins la mateixa província o illa

09/05/2020

Es permeten els viatges a segones residències durant la Fase 1


Consulta aquí l’ordre del BOE que regula totes les actitats permeses a partir de la Fase 1

El govern espanyol ha volgut aclarir aquest dissabte alguns dels dubtes sobre què es pot fer i com durant la Fase 1, etapa en la qual més del 50% del territori espanyol s’hi inclourà a partir del pròxim dilluns 11 de maig. Mallorca, Menorca i Eivissa entraran dilluns en aquesta primera fase. S’uneixen així al pla de desescalada programat per l’Executiu central que ja va incloure el passat dilluns l’illa de Formentera en la Fase 1.

Finalment sí que es permeten els viatges a segones residències durant la Fase 1. El Ministeri de Sanitat ha rectificat les primeres informacions i ha confirmat les declaracions que ha fet Pedro Sánchez avui migdia durant la roda de premsa, quan ha assegurat que es permeten els viatges a segones residències dins la mateixa província o illa.

Les primeres informacions del Ministeri de Sanitat asseguraven la prohibició d’accedir a les segones residències, fet que ha generat controvèrsia i polèmica donat que es permet, en aquesta primera fase, l’accés a allotjaments i establiments turístics dins la mateixa província.

D’altra banda, si la segona residència es troba en una altra illa o província, s’haurà d’esperar fins a la Fase 3 i sempre que els dos llocs estiguin en províncies o en illes que hi hagin transitat.

– NAVEGACIÓ RECREATIVA: Pel que fa a la qüestió de la navegació recreativa, en aquesta primera fase, el BOE permet la navegació recreativa a tot el territori espanyol, però des de Ports de les Illes no s’autoritza de moment aquesta activitat. Una vegada s’autoritzi l’entrada de Balears a la Fase 1, s’ha d’esperar que es modifiqui o derogui l’Ordre Ministerial 247/2020 de 17 de març que manté el tancament dels ports esportius.

S’hauran d’establir llavors les condicions de navegació. Fins que no s’autoritzi expressament la navegació, els socis i usuaris dels clubs no poden accedir a les instal·lacions més que per motius de seguretat i amb els protocols marcats per cada club nàutic. El fet que Balears entri a la Fase 1 dilluns que ve, no implica que es pugui navegar fins que s’aixequi la prohibició.

Així ho va explicar ahir divendres el director Biel Dolç, president de l’Associació de Navegants de la Mediterrània en una entrevista a IB3 Ràdio (minut 16), que va criticar aquesta situació de discriminació. Ports de les Illes Balears i Autoritat Portuària estan treballant per poder resoldre aquesta situació.

– MOBILITAT: Es podrà circular per la província, illa o unitat territorial de referència a l’efecte del procés de desescalada, sense perjudici de les excepcions que justifiquin el desplaçament a una altra part del territori nacional per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de majors, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra d’anàloga naturalesa.

En el cas de les unitats territorials previstes en l’apartat quinze de l’annex, es permet la mobilitat interterritorial entre municipis confrontants de trànsit habitual per a la realització d’activitats socioeconòmiques.

No es permet la mobilitat a les persones que presenten símptomes o que estiguin en quarantena per mor del coronavirus. Es permet la mobilitat a les persones vulnerables sempre que la seva condició mèdica ho permeti. No hi haurà limitacions de distància per desplaçar-se a un establiment comercial.

– DISTÀNCIA SOCIAL: es manté en els dos metres.

– REUNIONS: Reunions de màxim 10 persones (excepte en el cas de persones convivents que poden ser més). En aquestes trobades també hi podran ser persones majors sempre que la seva condició mèdica ho permeti.

– TREBALL: Continua el teletreball sempre que sigui possible. I si no és possible, s’haurà de mantenir la distància interpersonal. Les empreses hauran d’escalonar els horaris per evitar cues a l’hora de fitxar a l’entrada i a la sortida.

– VETLLES I ENTERRAMENTS: Reunions de màxim 10 persones en espais tancats, 15 persones en espais oberts. En espais de culte, es permet l’obertura amb un màxim d’un terç de l’aforament total. S’haurà d’evitar el contacte, tocar i besar objectes, l’actuació de cors i repartir fulletons o papers.

– COMERÇOS: Es poden reobrir els establiments si tenen menys de 400 m2, amb un 30% del seu aforament i si no estan ubicats en centres comercials o no tenen accés des del carrer. Cada comerç haurà d’establir mesures de control de l’aforament i horaris preferents per a persones majors de 65 anys.

– ITV, CONCESSIONARIS, VIVERS, ADMINISTRACIONS LOTERIA: Poden obrir.

– MERCATS A L’AIRE LLIURE: Podran obrir en un 25% del seu aforament total i sota les condicions que estableixi cada ajuntament.

– TERRASSES A L’AIRE LLIURE: Poden obrir al 50% del seu aforament total i amb un màxim de 10 persones per taula o agrupació de taules.

– CENTRES EDUCATIUS I UNIVERSITARIS: S’obrin per a funcions administratives. Els directors del centre decidiran quin personal podrà acudir en aquests centres. Es podran fer les preinscripcions a partir d’aquesta primera fase per poder organitzar el curs vinent.

– BIBLIOTEQUES: S’obrin només per al préstec i devolució de llibres, però no per quedar-s’hi per estudiar ni llegir ni per celebrar activitats culturals. Els llibres que es tornin quedaran en període de quarantena.

– MUSEUS: Es podran visitar les exposicions temporals i amb un terç de l’aforament total.

– ACTES I ESPECTACLES CULTURALS: Amb un terç de l’aforament. En espais tancats, màxim 3o persones i en espais oberts, màxim 200 persones, sempre assegudes. S’hauran de facilitar també les entrades de manera esglaonada, deixant més temps per poder accedir als llocs on tendrà lloc l’espectacle, no es podrà entregar papers ni llibrets i no es reobriran els serveis accessoris com les cafeteries o les tendes d’aquests espais culturals.

– ACTIVITAT ESPORTIVA FEDERAL I PROFESSIONAL: Es reprèn, amb una únic entrenador i per torns. A les lligues professionals, s’autoritza l’entrenament de nivell mig, amb un màxim de 10 persones, per torns i amb el personal tècnic necessari. Els mitjans de comunicació no podran accedir als entrenaments.

– GIMNASOS: Activitat individual i amb cita prèvia per evitar aglomeracions. Una persona per entrenador i un 30% de l’aforament. No es podran obrir els banys i les dutxes.

– ESTABLIMENTS TURÍSTICS: Es reobrin sense límit d’habitacions perquè s’entén perquè estan suficientment aïllades entre elles. Restriccions a les zones comuns (no es poden reobrir spas, dutxes, etc). Es podrà obrir el servei de restaurant i cafeteria amb unes condicions establertes i marcades.

Es permet el turisme actiu i de natura amb grups de màxim 10 persones i amb cita prèvia.

– FRANGES HORÀRIES: Les franges horàries de passejos i d’esport lliure individual es mantenen, però les comunitats autònomes podran modificar amb un marge límit de dues hores per adaptar les franges a les seves circumstàncies. Hi haurà plans de seguretat i de protocol que s’hauran de pactar per adaptar cada activitat.

– PARADOXES: El govern central ha admès que no hi haurà restriccions per accedir a terrasses tot i que puguin coincidir amb les franges d’esport i de passejos a l’aire lliure. Per evitar les coincidències de persones majors i d’infants, el govern central ha assegurat que les forces i els cossos de seguretat vetllaran perquè es mantengui la disciplina i ha apel·lat a la responsabilitat social.

– FASES: Si una unitat territorial o província hagués de retrocedir de fase, s’haurien de pactar limitacions i restriccions en els espais de mobilitat i es faria cas per cas.


Mallorca, Menorca i Eivissa entren a la Fase 1 a partir del pròxim dilluns
Passar a la Fase 1: què es pot fer i com a partir de l’11 de maig

09/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris