X

Mallorca, Menorca i Eivissa entren a la Fase 1 a partir del pròxim dilluns

El govern balear ha confirmat que els hotels de les illes no podran obrir si no existeix una ordre ministerial al respecte

08/05/2020

Mallorca, Menorca i Eivissa entren a la Fase 1 a partir del pròxim dilluns

Redacció


Les illes, preparades per passar a la fase 1

Fonts del Ministeri de Sanitat han confirmat avui horabaixa que Mallorca, Menorca i Eivissa entraran a la Fase 1 el pròxim dilluns 11 de maig. S’uneixen així al pla de desescalada programat per l’Executiu central que ja va incloure el passat dilluns l’illa de Formentera en aquesta primera fase.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que un 51% de la població espanyola, més de la meitat de la població total, es beneficiarà de les mesures de desescalada de Fase 1.

Illa ha recordat algunes de les mesures de la Fase 1, entre elles, la continuació del teletreball, el permís per a les reunions de màxim 10 persones, els comerços de menys de 400 m2 podran obrir amb  un 30% del seu aforament, es permeten els mercats a l’aire lliure i les terrasses amb un 50% del seu aforament, entre altres.

A més, durant la Fase 1, les comunitats autònomes podran decidir les franges horàries per als passejos i la pràctica d’esport a l’aire lliure depenent de les seves circumstàncies climatològiques.

Salvador Illa també ha explicat que les províncies que passin dilluns a la Fase 1 s’hi mantindran durant quinze dies. D’altra banda, el dilluns 18 de maig les províncies que no han estat incloses ara, podran presentar les seves propostes per ser incloses a la primera fase.

Fernando Simón, director del CCAES, ha explicat els criteris que s’han tengut en compte a l’hora d’incorporar les diferents comunitats dins la primera fase de la desescalada. Entre aquests, els criteris de transmissió i de gravetat, així com els criteris que demostren la capacitat del sistema de l’Atenció Primària a l’hora de detectar possibles rebrots de coronavirus en un futur i la capacitat de resposta.

PROVÍNCIES QUE DILLUNS QUE VE PASSEN A LA FASE 1:

Només la Comunitat de Madrid romandrà per complet a la Fase 0, mentre que passen completament a la Fase 1 les Comunitats de Galícia, Navarra, La Rioja, Cantàbria, País Basc, Múrcia, Astúries, Aragó, Extremadura, Illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla.

En el cas de les illes, ja estaven en Fase 1 des del dilluns Formentera (Illes Balears) i La Gomera, el Hierro i la Graciosa (Canàries).

La resta d’autonomies queden de la següent manera:

-CATALUNYA: Les regions sanitàries de Pirineu-Aran (Lleida), Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (Tarragona) passen a Fase 1 i la resta de Catalunya roman en la Fase 0.

– CASTELLA-LA MANXA: Passen Conca i Guadalajara, però Toledo, Albacete i Ciudad Real segueixen en Fase 0.

– CASTELLA I LLEÓ: La Comunitat roman en Fase 0 però progressen a Fase 1 un total de 16 Zones Bàsiques de Salut:A Àvila: Muñicos.
6 zones a Burgos: Sedano, Vall de Llosa, Quintanar de la Serra, Espinosa dels Esquivadors, Pampliega i Vall de Mena.
3 a Lleó: Truites, Matallana de Tori i Riaño.
1 a Palència: Torquemada.
1 a Salamanca: Roureda.
3 a Valladolid: Alaejos, Mayorga de Campos i Esguevillas de Esgueva.
7 a Zamora: Alta Sanabria, Carbajales d’Alba, Tábara, Santibáñez de Vidriales, Alcañices, Corrals del Vi i Villalpando.
3 a Salamanca: Aldeavila de la Ribera, Lumbrales i Miranda del Castañar.
1 una a Sòria: Sant Pere Manrique.

ANDALUSIA: Passen a la Fase 1 les províncies Almeria, Jaén, Còrdova, Sevilla, Cadis i Huelva, mentre que segueixen en Fase 0 Granada i Màlaga.

COMUNITAT VALENCIANA: Evolucionen a Fase 1 únicament deu departaments sanitaris repartits a les províncies: 1 de Castelló (departament de Vinaròs), tres a València (Requena, Xátiva-*Ontinent i Gandia) i 6 a Alacant (Alcoi, Dénia, Marina Baja, Elda, Oriola i Torrevella).

En aquest mapa podeu veure les províncies que passen a la Fase 1 (les de blau més clar) i les que, de moment, es queden a la Fase 0 (en blau més fosc), segons ha informat el Ministeri de Sanitat. Mallorca, Menorca i Eivissa entren a la Fase 1.

 

El Govern balear, per la seva banda, ha assegurat que estam preparats per donar una passa endavant en la desescalada. El govern ha confirmat avui que els hotels de les illes no podran obrir si no existeix una ordre ministerial al respecte. En el cas de Formentera, que ja es troba en fase 1, només pot estar en marxa la part de restauració.

En aquest sentit, avui la presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, ha assegurat a IB3 Ràdio que no té sentit obrir els establiments hotelers si ports i aeroports es mantenen tancats.

En matèria de connectivitat, la portaveu Pilar Costa ha recordat que les restriccions es mantenen i que només estan prevists els moviments entre illes per qüestions sanitàries o de feina.


La desescalada després del coronavirus: què es podrà fer i quan en les 4 fases

EL CAS PARTICULAR DE MADRID:

Una de les incorporacions en aquesta primera fase que ha generat més polèmica ha estat la de la Comunitat de Madrid, que havia sol·licitat la seva inclusió a la Fase 1 del pla de desescalada però que finalment ha estat rebutjada pel govern central.

La petició  ha estat declinada ja que, encara que ha avalat la capacitat assistencial de l’autonomia, el ministeri de Sanitat considera que cal “esperar que el sistema de detecció de l’Atenció Primària estigui més preparat per al canvi de fase”.

Tanmateix, la Comunitat de Madrid ja ha anunciat que tornarà a presentar la setmana que ve una proposta per entrar a la fase 1 el dilluns 18 de maig.

Madrid va sol·licitar aquest dijous vespre passar al següent graó, després de dos dies de debat dins del Govern autonòmic i de la dimissió poques hores abans de la directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes.


El govern espanyol no proveu obrir les fronteres fins al juliol

08/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris