Tot i que la vaga no és oficial, alguns camions sí que han intentat que no es carregàs gènere cap als supermercats
Encara que la patronal del transport assegura que no hi ha vaga aquest dilluns a les Illes, a primera hora del matí cinc grans camions han bloquejat l’entrada a Mercapalma, centre d’on surten bona part dels productes frescos a supermercats i mercats de Mallorca. Aquests transportistes, autònoms i no secundats ni per la Federació de Transports ni per la PIMEM, han intentat dificultar l’accés de la resta de companys a les instal·lacions. Durant uns minuts, diversos camions han hagut de fer voltes a la rotonda perquè no podien entrar a carregar.
Segons han informat des de la Direcció General de Trànsit (DGT), des de primera hora del matí els camions han anat baixant des d’Inca i col·lapsant l’autopista fins a arribar a Palma, des d’on estan fent voltes per Via de Cintura i les entrades a Palma. Des de primera hora, han generat retencions a la via de cintura i al Passeig Marítim.
Al Passeig Marítim de Palma, s’han sentit també els clàxons de diversos transportistes, una dotzena en total, que es mouen per diversos punts d’accés a la ciutat, un dels quals l’autopista de Llucmajor a l’altura del Molinar, on han afectat la fluïdesa del trànsit. La Policia Nacional ha controlat que no hi hagués incidents.
A migdia, la protesta s’ha traslladat a Lloseta, cercant la ministra Reyes Maroto. Aquest dilluns la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha visitat les instal·lacions de la fàbrica de Càmper a Inca, i després ha assistit a la inauguració de la planta d’hidrogen verd de Lloseta.
Els transportistes autònoms reivindiquen així una millora de les condicions laborals que, afirmen, són precàries i no els permeten afrontar la pujada constant del preu del combustible.
Segons ha manifestat Maroto en roda de premsa, sobre la vaga de transportistes d’aquest dilluns, “el Govern està fent un important esforç per minimitzar l’impacte de la guerra”. I, en aquesta línia, ha sol·licitat a la resta de forces polítiques i agents socials i econòmics “unitat”. “És important que Espanya tengui una única veu a Europa per aconseguir deslligar el preu del gas perquè, una vegada aconseguit, es tindrà la capacitat de reduir el preu de l’energia i això repercutirà favorablement en la indústria”.
Per la seva part, el sector del transport de Mercaderies de la Federació Balear de Transports, la FEBT, ha emès un comunicat en el qual assegura que respecta les protestes que algunes empreses del sector han secundat avui, encara que considera que la solució “urgent i immediata” és abaixar els impostos que graven els combustibles. La FEBT (que està integrada en el Comitè Nacional del Transport) explica que actualment es fa feina de manera intensa per tal que les administracions competents, però sobretot el Govern de l’Estat, adopti aquesta mesura per pal·liar la crisi que afecta el sector per mor de l’encariment dels combustibles.
Sigui com sigui, la FEBT entén les dificultats per les quals ha passat el sector, primer amb la pandèmia i ara amb la guerra a Ucraïna. “Sabem que en moltes ocasions, els transportistes de mercaderies han hagut de suportar costos superiors a la rendibilitat de l’activitat i que moltes empreses perillen si no millora la situació”, asseguren.
El Govern central es reunirà amb el sector
Considerant la situació, el Govern central assegura que fa feina per donar una resposta al sector i té previst reunir-se amb els transportistes en les pròximes setmanes.
Els transportistes que preveuen aturar: “No és una vaga legal però ens hem de fer veure”