Ciència i tecnologia

Troben al Teide protozous que només viuen en muntanyes amb neu

Investigadors de la Universitat d'Alcalà han descobert aquests organismes que són primitius, tant en antiguitat com pel seu sistema cel·lular senzill​


 

Investigadors de la Universitat d’Alcalá han trobat al Teide, a l’illa de Tenerife, protozous que només viuen en muntanyes amb neu i que mai s’havien aconseguit cultivar en laboratori, ha dit en una entrevista a l’agència Efe, Gabriel Moreno, catedràtic de Botànica d’aquest centre universitari.

Moreno ha explicat que es tracta d’organismes, l’existència dels quals s’ha documentat en sistemes muntanyencs com els de Serra Nevada, Pirineus i Alps, entre d’altres, però fins a enguany no es tenia constància de la seva existència al Teide, i ha afegit que són primitius, tant en antiguitat com pel seu sistema cel·lular senzill.

La recerca d’aquests organismes coneguts com mixomicet, perquè fins recentment es creia que eren fongs, la van dur a terme els investigadors de la Universitat d’Alcalá durant la primavera de 2016 perquè l’hivern anterior havia nevat molt a Tenerife.

Aquests organismes unicel·lulars només viuen a les muntanyes en les quals la neu estigui dipositada almenys durant tres mesos i amb un desglaç lent a la primavera i en condicions favorables, perquè no hi ha molta diferència de temperatures i no menys de zero graus, segons ha indicat el catedràtic Gabriel Moreno. Aquests protozous, que s’alimenten de bacteris d’alta muntanya, espores i grans de pol·len, tenen una fase mòbil com si fossin una ameba i durant la qual engoleixen introduint en el seu plasmodi totes les micropartícules i les digereix.

Gabriel Moreno ha apuntat que realment el cicle d’aquest protozou sembla el d’un ésser “d’un altre planeta”, ja que és molt rar, amb una fase mòbil d’una cèl·lula amb multitud de nuclis i fructifica com si fos un fong, d’aquí l’antiga denominació de fongs mucosos o floridures mucilaginosos. El fet que sembli un fong és el motiu pel qual aquest organisme és estudiat pels botànics, però ara se sap que no són ni animals, ni plantes, ni fongs, sinó que són d’un camp, segons ha aclarit Gabriel Moreno.

L’existència d’aquests mixomicet es coneixia tant en coníferes de Canàries com en altres vegetals, però mai fins ara s’havia documentat la seva presència en la neu, i Gabriel Moreno ha comentat que, si bé el que han trobat al Teide és comú a altres sistemes muntanyencs, hi ha una espècie recollida que està en estudi perquè no s’ha determinat a quin pertany.

La troballa és important des del punt de vista biològic perquè es tracta d’un protozou que té una gran cèl·lula que conté multitud de nuclis, i és de les poques cèl·lules eucariotes que es poden estudiar des del punt de vista genètic, ha indicat el catedràtic de Botànica de la Universitat d’Alcalá. També és important aquesta troballa, ha assenyalat Gabriel Moreno, perquè es tracta d’un organisme tan depenent del fred que crida l’atenció que un individu tan “senzill” pugui aguantar en condicions de tan baixa temperatura durant molt temps, i que fins i tot si no fructifiquen durant anys les seves espores puguin aguantar i tenir vida al cap de set, deu anys o més.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La població de ferreret a Mallorca s’ha duplicat en els últims 30 anys

El Servei de protecció d’espècies ha comptabilitzat un total de 29.581 larves. La població manté la seva tendència a l'alça...

La UIB se suma a la Nit Europea de la Recerca

Investigadors de la universitat han fet petites xerrades per explicar als passatgers del tren els objectius principals de la recerca...

Els investigadors esperen que la cura del càncer arribi al 70 per cent dels pacients el 2030

Avui es commemora el Dia Internacional de la Investigació Contra el Càncer

La comunitat científica de les Illes es prepara per celebrar aquest divendres la Nit de la Recerca

Més de 350 ciutat europees s'afegeixen a aquesta inciativa amb la qual es pretén acostar la tasca dels científics a...