X

Un 15 % de la població de les Illes es medica per ansietat i depressió

Un de cada 10 ciutadans de les Illes es medica per ansietat i depressió

16/04/2022

Un 15 %25 de la població de les Illes es medica per ansietat i depressió

12

Els nivells d’ansietat, de por, de depressió o de trastorns relacionats amb la salut mental han augmentat en els darrers anys, a conseqüència de la pandèmia. Això s’ha traduït en un clar augment d’ansiolítics i antidepressius. El 2021, uns 180.000 illencs varen rebre almenys un envàs d’aquests psicofàrmacs. És un 15% de la població.

Actualment, un de cada deu ciutadans de les Illes es medica per ansietat i depressió. D’aquests, un 20% va començar a fer-ho l’any passat. Unes xifres que, com apunta el vocal de psicologia clínica i salut del COPIB Toni Riera, fan pensar que aquestes persones no han tengut accés a la millor opció terapèutica pel seu problema.

Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental de les Illes Balears, afirma que som una societat molt medicalitzada. “Ens costa molt patir, ens costa molt plorar, ens costa molt reconèixer que no ho estam passant bé, i a la mínima que expressem les emocions és molt fàcil, més del que convendria, medicar-se”. En aquest sentit, apunta Lafau que el que més augmenten són els casos lleus, i que aquests no sempre fa falta que es mediquin. “Moltes vegades l’escolta activa i empàtica ja pot alleugerar els símptomes”.

Atenció Primària assenyala que hi ha una tendència a demanar més i més medicaments, perquè ho cura tot. Però no és així. Això, a més, pot tenir un efecte contraproduent, perquè pot donar una solució temporal, però no la necessària per resoldre el problema de cara al futur.

Tots coincideixen a afirmar que una possible solució seria la incorporació de més psicòlegs a Atenció Primària.

16/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT