Uber Eats pretén contractar autònoms, mentre que Glovo ja ha estat sancionat per incomplir la llei
11Un any després d’entrar en vigor la Llei rider, el Ministeri de Treball ha fet un advertiment a les empreses: “No hi ha cap drecera ni cap possibilitat de burlar la norma”. Així ho ha fet el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, el qual també ha assenyalat possibles responsabilitats penals.
En declaracions a RNE, Pérez Rey ha apuntat que després de l’entrada en vigor de la norma “s’ha multiplicat per cinc la xifra de contractats laborals en el sector” i, davant l’incompliment de Glovo, que continua treballant amb autònoms, i les intencions d’Uber Eats, de tornar a aquest model, ha subratllat que la Inspecció de Treball i Seguretat Social continua vigilant.
Quan les plataformes se situen deliberadament fora de la llei, ha afegit, primer s’afronten a “responsabilitats administratives” i després poden arribar a ser “penals”.
Després de mesos de negociacions, el Ministeri de Treball, els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepyme van aconseguir tancar a principis de març de l’any passat un acord per tirar endavant una llei que establia la presumpció d’assalariats dels repartidors autònoms en plataformes.
La llei, publicada en el BOE al maig i que recollia el ja sentenciat pels tribunals, donava tres mesos de termini a les empreses per adaptar-se a la nova situació.
Aquesta mateixa setmana, quan la norma compleix el seu primer any, Uber Eats ha assenyalat que explora un nou model de repartiment a domicili alternatiu i “híbrid” que combini el contracte a tercers amb el treball amb autònoms, als quals recorria abans de l’entrada en vigor de la norma. Glovo ha mantingut aquest darrer any un model basat en majoria de repartidors autònoms, motiu pel qual ha estat sancionat per la Inspecció de Treball.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular