X

Una ciberestafa a Manacor de tres milions d’euros acaba amb nou persones detingudes

Els detenguts, a Espanya i a Romania, se'ls acusa d'haver publiat a Internet anuncis falsos de venda de vehicles de segona mà i altres productes, en els quals sol·licitaven un pagament previ i, una vegada rebut, desapareixien sense deixar rastre

25/07/2022

Una ciberestafa a Manacor de tres milions d’euros acaba amb nou persones detingudes

9

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Nacional de Romania i l’Europol iniciada a Manacor, han desarticulat una organització internacional que hauria estafat més de 3 milions d’euros mitjançant fraus comesos a través d’Internet.

Nou persones han estat detengudes, a Espanya i a Romania, per publicar a Internet anuncis falsos de venda de vehicles de segona mà i altres productes, en els quals sol·licitaven un pagament previ i, una vegada rebut, desapareixien sense deixar rastre, segons ha informat la Policia Nacional.

La recerca es va iniciar a la fi de 2019 després d’una denúncia interposada a la Comissaria de la Policia Nacional a Manacor, en què una víctima va declarar que havia estat estafada en la compra d’un vehicle a través d’Internet.

Els investigadors varen descobrir que no era un delicte aïllat, i que darrere hi havia una “important organització criminal internacional” formada per més de 30 persones, en la seva majoria de nacionalitat romanesa amb àmbit d’actuació a Polònia, Suïssa, Portugal, Alemanya i Grècia, a més d’Espanya, en concret a Màlaga.

A més, hi ha 21 investigats i s’han fet vuit registres domiciliaris en els quals s’han intervengut peces de joieria i rellotges valorats en més de 2.000.000 d’euros, 4.500 euros en efectiu, 2.800 lliures i més de 20.000 euros en criptomonedes.

Als detenguts se’ls imputen 70 estafes i els delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsificació documental i usurpació d’identitat, ja que utilitzaven anuncis veritables legítims d’altres usuaris, canviant únicament les dades de contacte.

Per rebre els diners, els estafadors feien servir comptes bancaris espanyols oberts amb documentació falsa o amb identitats usurpades que havien aconseguit a través d’Internet, simulant que les necessitaven per formalitzar contractes de treball amb les víctimes. Una vegada rebut els diners, el transferien entre els comptes controlats per l’organització, per finalment extreure-la en caixers a Espanya o enviar-les a comptes estrangers.

Així mateix, es va detectar la utilització d’una empresa pantalla per al blanqueig de capitals, mitjançant la qual aconseguien introduir de nou els diners obtenguts de manera il·lícita en el trànsit legal.

La majoria dels domicilis registrats a Romania es trobaven a la zona de Vacea, coneguda precisament “perquè molts residents es dediquen a activitats delictives relacionades amb els fraus a Internet”.

La Policia recomana que per evitar fraus en la compravenda per Internet es desconfiï dels preus avantatjosos. “Si sembla massa bo per a ser veritat, probablement no ho és”. També, recorda que no s’ha de facilitar còpies de documents d’identitat per comprar o contractar serveis en línia.

Tampoc no s’han de remetre factures o documents de garantia ni obrir comptes bancaris amb el nom del consumidor per ser intermediari d’operacions a canvi d’una comissió per aquesta gestió, una manera de participar en fraus.

A més, aconsella llegir amb deteniment l’anunci i comprovar que no estigui en altres webs amb la fotografia de l’article ofert a nom d’una persona diferent, amb dades de contacte diferents o a un altre preu.

25/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT