X

Un estudi fet durant 15 anys revela que el 21% de les espècies de rèptils està en perill d’extinció

Les espècies més amenaçades són les tortugues (57,9%) i els cocodrils (50%)

27/04/2022

Un estudi fet durant 15 anys revela que el 21%25 de les espècies de rèptils està en perill d’extinció

31

Els rèptils no solen inspirar accions de conservació, encara que almenys un 21% d’aquestes espècies està en perill d’extinció i molts cocodrils i tortugues requereixen esforços urgents per a evitar la seva desaparició.

Un equip internacional encapçalat per NatureServe, la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) i Conservation International ha realitzat una avaluació global de 10.196 espècies de rèptils, per als quals fins ara no existien estudis exhaustius i que publica aquest dimecres la revista Nature.

La recerca indica que, de les espècies avaluades, almenys 1.829, més d’una de cada cinc, estan en perill d’extinció, ja sigui com a vulnerables, en perill o en estat crític. Les més amenaçades són les tortugues (57,9%) i els cocodrils (50%).

No obstant això, l’estudi assenyala una petita dada positiva: moltes d’aquestes espècies “probablement es beneficien” dels esforços de conservació dirigits a salvar a altres animals.

Els rèptils de l’estudi inclouen les tortugues (Testudines), els cocodrils (Crocodylia), els llangardaixos (Squamata: sargantanes, serps i amfisbenis) i la tuatara (Rhynchocephalia), l’únic membre viu d’un llinatge que va evolucionar en el període Triàsic, fa entre 200 i 250 milions d’anys, i endèmica en algunes illes de Nova Zelanda.

L’equip, encapçalat per Bruce Young, va aplicar en la seva anàlisi els criteris de la Llista Vermella de la UICN per a examinar els riscos d’extinció dels rèptils a nivell mundial.

Els rèptils amenaçats es concentren en el sud-est d’Àsia, Àfrica occidental, el nord de Madagascar, el nord dels Andes i el Carib. Aquests se solen associar a hàbitats àrids com els deserts i els matolls, però la majoria està en àrees boscoses. El 30% d’aquests últims està en perill d’extinció, en comparació amb el 14% dels de zones àrides.

La causes de les amenaces dels rèptils són factors com l’agricultura, la tala d’arbres, el desenvolupament urbà i les espècies invasores; pel que fa al canvi climàtic, l’estudi assenyala que el risc que suposa és incert.

Molts dels perills als quals s’enfronten els rèptils són similars als d’altres grups de mamífers, ocells i amfibis, per això la recerca suggereix que els esforços de conservació per a protegir a aquests –incloent la restauració de l’hàbitat i el control de les espècies invasores- poden haver beneficiat també als rèptils.

Young ha qualificat de “bona notícia” aquest aspecte, perquè la protecció de l’hàbitat “és essencial per a salvaguardar els rèptils, així com altres vertebrats, d’amenaces com les activitats agrícoles i el desenvolupament urbà”. Els rèptils, ha dit, representen “una herència evolutiva única en l’arbre de la vida” i, si el 21% d’espècies amenaçades desaparegués, “perdríem una acumulació de 15.000 milions anys d’evolució”, incloses innombrables adaptacions per a viure en diversos entorns que “han portat fins a aquestes fascinants criatures que veiem avui”.

Els resultats d’aquesta anàlisi mostren “la necessitat de redoblar els esforços mundials per a conservar-los“, segons Neil Coix, codirector de l’estudi i director de la Unitat d’Avaluació de la Biodiversitat d’UICN. “Com els rèptils són tan diversos, s’enfronten a una gran varietat d’amenaces en diferents hàbitats”, per la qual cosa, ha destacat, és necessari un pla d’acció “multifacètic” per a protegir-los.

El treball assenyala que són necessàries mesures de conservació urgents i específiques per a protegir algunes de les espècies vulnerables, especialment els llangardaixos endèmics de les illes amenaçats pels depredadors introduïts i els que sofreixen un impacte més directe de l’ésser humà.

La caça, més que la modificació de l’hàbitat, és la principal amenaça per a les tortugues i els cocodrils, la meitat dels quals estan en perill d’extinció.

Young ha ressaltat que l’estudi s’ha prolongat durant quinze anys, amb la participació de 900 científics i conservacionistes que representen a vint-i-quatre països de tots els continents. “Els rèptils no s’utilitzen sovint per a inspirar accions de conservació, però són criatures fascinants i exerceixen funcions indispensables en els ecosistemes de tot el planeta” com el seu control de les espècies plaga i servir de presa als ocells i altres animals, ha destacat el president de NatureServe, Sean T. O’Brien.

27/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT