X

Un forense diu que l’auscultació d’Alpha Palm va ser “anormal” i que s’havia d'”investigar més”

Experts sostenen que la causa de la mort va ser la perforació d'una vena pulmonar que va provocar "insuficiència respiratòria aguda"

08/04/2022

Un forense diu que l’auscultació d’Alpha Palm va ser “anormal” i que s’havia d'”investigar més”

7

Un dels forenses del cas Alpha Pam, el migrant senegalès mort el 2013 a Mallorca a causa d’una tuberculosi no diagnosticada, ha manifestat que l’auscultació pulmonar que va rebre el pacient va ser “anormal”; és a dir, la seva respiració presentava deficiències, cosa que “per a un metge ha de suposar la necessitat d’investigar-lo més, sobretot si se sospita de la malaltia com en aquest cas”.

Aquest divendres s’ha fet la tercera sessió del judici, que va començar el 30 de març i que asseu a la banqueta com a acusats l’infermer de triatge i la doctora que van atendre Pam el 5 d’abril del 2013, quan va anar a urgències de l’hospital.

Prèviament havia estat atès en un centre d’Atenció Primària de Can Picafort, on es va redactar un volant perquè fos derivat a l’hospital i que li fessin una valoració i radiografia de tòrax amb la finalitat de confirmar o descartar tuberculosi, davant la simptomatologia que presentava. En aquest volant s’especificava que el pacient havia tingut contacte amb tuberculosos.

“Si algú ve amb aquesta simptomatologia i amb una auscultació anormal, hauria de sortir d’urgències amb una radiografia de tòrax feta”, ha manifestat el testimoni. A més, ha detallat que els principals símptomes de la tuberculosi són febre en grau baix i tos, i quan es desenvolupa de manera més crònica s’hi afegeix cansament, pèrdua de gana o de pes.

En aquest sentit, ha sostingut que “una tuberculosi pot resultar mortal en dues setmanes” i ha declarat que, encara que Pam “no va estar diagnosticat de tuberculosi en cap moment, la simptomatologia era sospitosa i mereixia la investigació necessària per confirmar o excloure’n el diagnòstic”, de manera que “haver-ho derivat hauria estat l’ideal”.

Per part seva, la segona forense que ha testificat ha afegit que la causa de la mort de Pam va ser la perforació d’una vena pulmonar, que li va provocar “insuficiència respiratòria aguda”. Alhora, sobre la possible similitud existent entre els símptomes d’una bronquitis i una tuberculosi, ha destacat que quan aquesta “és lleu”, sí que s’assemblen.

Pel que fa a la prova de tuberculosi que es va efectuar a Pam quan va acudir a Atenció Primària de Can Picafort, que va donar un resultat negatiu, el tercer professional forense interrogat ha explicat que “és el metge de capçalera qui ha de repetir la prova si ho considera necessari”. A més, ha al·legat que “s’hauria d’haver activat el protocol des del moment en què se sap que hi ha un possible contacte amb tuberculosi”, sempre que “es tingui accés a aquesta informació”.

DEMANEN UN ANY DE PRESÓ I TRES D’INHABILITACIÓ

El febrer de 2013, Pam va acudir al centre de salut de Can Picafort acompanyat del seu amic i va ser derivat a l’hospital d’Inca perquè li fessin una valoració i radiografia del tòrax i, així, confirmar o descartar si tenia tuberculosi.

Al full de derivació d’Atenció Primària de Can Picafort, la facultativa adscrita a aquest centre va fer constar un diagnòstic de contacte amb tuberculosos, així com la seva derivació a urgències de l’hospital comarcal “per a rx tòrax’ i valoració, ja que hi ha hagut brot de ‘tbc’ (tuberculosi) a Can Picafort i se sospitava que aquest fos el cas primari”.

Dies després, l’acusació assegura que Pam va anar al centre hospitalari amb el full d’Atenció Primària, però li va ser denegat l’accés a urgències per no tenir targeta sanitària. Cal recordar que els fets es van produir quan acabava d’entrar en vigor una reforma legal que privava de carnet sanitari immigrants ‘sense papers’.

L’afectat va tornar a anar a l’hospital el 5 d’abril del 2013 i va ser atès “després de 40 minuts d’espera”. Segons l’escrit d’acusació, l’assistència mèdica va durar “a penes cinc minuts” i se li va diagnosticar una bronquitis.

Finalment, el 21 d’abril, Pam va morir al seu domicili. Els resultats de l’autòpsia van confirmar que la causa va ser per tuberculosi.

La Fiscalia no veu indicis de delicte, encara que l’acusació particular sosté que es tracta d’un homicidi imprudent i demana per a tots dos acusats un any de presó i tres d’inhabilitació, a més d’abonar la quantitat de 90.000 euros -abans la xifra ascendia a 150.000 -.

“AL SERVEI INFORMÀTIC DE L’HOSPITAL CONSTAVA EL CONTACTE AMB TUBERCULOSI”

L’inspector mèdic i instructor de l’expedient informatiu pel cas d’Alpha Pam va afirmar a la segona sessió del judici que al servei informàtic de l’Hospital d’Inca constava que el pacient havia tingut contacte amb tuberculosos. Va ser aquest professional qui va sol·licitar l’obertura de l’expedient d’informació reservada per discernir si l’actuació dels sanitaris va ser correcta o no, on es van arribar a adjuntar fins a 25 annexos.

Un era una pantalla del servei informàtic de l’hospital comarcal, en què, en punxar en una pestanya, constava que Pam havia estat en contacte amb persones en tractament per tuberculosi, per la qual cosa independentment de si va presentar físicament el volant o no, aquesta informació podia consultar-se. “A més, són documents sense caducitat”, va afegir. Alhora, ha assegurat que quan van succeir els fets, l’hospital d’Inca era l’únic de les Balears que demanava un compromís de pagament a pacients sense papers perquè fossin atesos, un fet que “no estava avalat per cap norma”.

La mare del mort també va comparèixer en aquesta sessió. “És un ésser humà que estava malalt però que no va tenir assistència”, va lamentar davant del tribunal. A més, ha indicat que va saber que el seu fill va morir per tuberculosi perquè una dona que vivia a Mallorca així els ho va traslladar.

ELS ACUSATS REITERAN QUE LA SEVA ACTUACIÓ VA SER “ADEQUADA”

A la primera sessió del judici es va procedir a l’interrogatori dels dos acusats. L’infermer ha declarat que la seva actuació “va ser l’adequada”, perquè en el moment en què Pam va acudir a urgències el seu estat “no era molt greu”, encara que Alpha sí que li va comentar “que havia tingut contacte amb una persona en tractament per tuberculosi”. Amb tot, va assegurar que el pacient no li va ensenyar el volant que dies abans li van fer a Atenció Primària de Can Picafort.

Per part seva, la doctora ha apuntat que el malalt “no va mostrar cap documentació” en el moment en què va ser atès. “Li vaig preguntar si tenia algun problema de salut o al·lèrgies perquè la seva història clínica estava buida, no hi havia cap mena d’antecedent ni historial mèdic en què basar-me”. Tot i això, va manifestar que li va fer anàlisi d’orina, de gola i el va auscultar, notant deficiències en la respiració, per la qual cosa li va receptar antibiòtic. “Li vaig dir que era molt important que en 48 hores com a molt anàs al seu metge de capçalera, perquè els pacients canvien i calia assegurar que la seva evolució fos l’adequada”, va concloure.

En el torn de declaració, l’amic que va acompanyar la víctima a l’hospital va indicar que l’infermer el va atendre en “cinc minuts” i va sostenir que sí que li van mostrar el document redactat per Atenció Primària.

08/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT