X

“Amb una bossa de plàstic, passaport i un número de telèfon a la mà”, el periple d’un nin ucraïnès per fugir de la guerra

La seva mare va haver de quedar-se en Zaporíjia, cuidant de l'àvia del nin, que està immobilitzada. El jove s'ha convertit en un heroi a l'arribar a la frontera amb Eslovàquia, després d'un viatge de 1.200 km

08/03/2022

“Amb una bossa de plàstic, passaport i un número de telèfon a la mà”, el periple d’un nin ucraïnès per fugir de la guerra

9

Un nin ucraïnès d’11 anys, de la localitat de Zaporíjia  , a Ucraïna central, ha recorregut 1.700 quilòmetres, dels quals 1.200 els ha fet a soles, fins a reunir-se amb uns familiars a Bratislava. “Amb només una bossa de plàstic, passaport i un número de telèfon escrit a la seva mà, va arribar completament sol”, ja que la seva mare havia de quedar-se a Ucraïna, segons ha informat la Policia eslovaca a les seves xarxes socials sobre el periple viscut per aquest nin, que s’ha convertit en un heroi a Eslovàquia.

“S’ha guanyat a tothom amb el seu somriure, valentia i determinació, cosa que correspon a un veritable heroi”, resumeix la gesta del jove, del qual no donen el seu nom, aquest cos de seguretat.

La mare, Júlia Volodymyrivná, vídua i amb diversos fills, va haver de quedar-se en Zaporíjia, cuidant de l’àvia del nin, que està immobilitzada, segons ella mateixa explica en un vídeo publicat per la policia. Volodymyrivná explica que va pujar el seu fill a un tren amb destinació a la frontera amb Eslovàquia, un país a 1.200 quilòmetres de distància. Prop de la frontera, el menor va ser acompanyat fins al pas fronterer per policies duaners, i després de passar a Eslovàquia, país de la Unió Europea, es van fer càrrec d’ell uns voluntaris. Aquests voluntaris van poder contactar amb la família, que “es va personar per a emportar-se al noi i tot va acabar bé”, segons precisa un dels voluntaris que es va ocupar del menor.

“Estic molt agraïda que salvessin la vida del meu fill”, ha recordat així mateix Volodymyrivná, en la ciutat del qual hi ha una central nuclear que va ser recentment atacada per tropes russes. Al final del vídeo, la mare romp a plorar i demana que s’ocupin dels nins ucraïnesos. “Protegeixin per favor els nostres nins i donin-los un lloc segur”, ha demanat Volodymyrivná.

El nin va aconseguir arribar a Bratislava el dissabte passat, tot i que ara ha transcendit el seu testimoni, després de recórrer altres 500 quilòmetres, per a poder reunir-se amb els seus familiars, i “ara està bé”, acaba el relat de la policia.

El Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) i l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) han reclamat protegir els menors que fugen del conflicte no acompanyats per adults o separats de les seves famílies.

La directora executiva d’UNICEF, Catherine Russell, i l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi, han destacat que els infants que no tenen protecció parental sofreixen un elevat risc de violència, abús i explotació. Quan els nins creuen davanteres, els riscos es multipliquen i el trànsit també augmenta en les emergències.

Per això, han demanat a tots els països veïns d’Ucraïna i que rebin refugiats que garanteixin la immediata identificació i el registre dels menors no acompanyats o separats de les seves famílies que surten d’Ucraïna, després de permetre’ls l’accés als seus territoris.

De manera paral·lela, UNICEF i ACNUR han considerat que els Estats han d’oferir espais segurs per als nins i les seves famílies en el moment de creuar els passos fronterers, a més d’enllaçar aquestes instal·lacions als sistemes de protecció de la infància.

L’emergència actual també necessita una expansió ràpida de serveis crítics per a la protecció dels nins, també contra la violència de gènere, així com dels mecanismes de localització i reunificació familiar, segons les agències de l’ONU.

En aquest sentit, ACNUR i UNICEF s’han mostrat “agraïts” per la solidaritat mostrada pels Estats per fer costat als menors no acompanyats gràcies a esquemes de reubicació, però ha incidit en la idea que aquests nins són “particularment vulnerables” i ha demanat “prioritzar” les seves necessitats i la seva seguretat a curt termini, mentre les autoritats identifiquen les seves necessitats a mitjà i llarg termini.

Finalment, han mostrat el seu compromís per a treballar “colze a colze” per fer costat a les autoritats dels països receptors per a protegir els nins, assegurant-se que la seva seguretat i la seva protecció estan “en el centre” de la resposta a la crisi.

08/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT