Metges del Món reclama també una major formació als professionals sanitaris
“En la majoria de casos es fa quan la nina és petita, quan són menors; la família et fa creuer que és una altra cosa i no et diu directament que sofriràs així”. Aquestes són paraules d’una de les més de 200 milions de dones que han estat víctimes de la mutilació genital femenina. Una història que sembla llunyana, però que moltes nines de les Balears es troben en risc de patir. La coordinadora autonòmica de Metges del Món, Belén Matesanz, calcula que a l’arxipèlag hi ha unes 900 nines en risc. “Unes nines que han nascut i crescut en la nostra cultura, però que tenen dret a conèixer les seves arrels i quan viatgen entren en risc de rebre la mutilació”, assegura.
Per a combatre-ho és essencial reforçar l’entorn, ja que, diu Matesanz, “les nines no són conscients”. Les que sí que són conscients són les mares, amb qui fan feina des de Metges del Món “per fer prevenció i donar-los eines per poder lluitar contra aquesta pràctica i poder dir no al poble”. De fet, de poder dir “no, a la meva filla no la tocaràs”.
Metges del Món reclama també una major formació als professionals sanitaris “per donar una bona atenció i que aquestes dones no se sentin estigmatitzades”, afirma la coordinadora. Una de les testimonis comenta que “la mutilació és una d’aquestes tradicions que ha d’acabar i jo no li faré a la meva filla”.
Demà dilluns, l’ONG ha organitzat un taller al respecte. A partir de les 10.30 h, a la plaça d’Espanya de Palma.