societat

“La vacuna només solucionarà la situació sanitària; no la pobresa”

Des que ha començat la pandèmia a les Illes Balears, s'ha duplicat la gent en situació de pobresa extrema

Imatge d'arxiu. /EFELa crisi de la Covid-19 duplica la pobresa extrema a les Illes

Des que ha començat la pandèmia a les Illes Balears, s’ha duplicat la gent en situació de pobresa extrema. Segons un estudi de la UIB sobre l’impacte social de la COVID-19 dirigit per la professora i investigadora Maria Antonia Carbonero, es calcula que són més de 33.000 les persones en situació de pobresa extrema, un 2,8% de la població. Abans de la pandèmia, eren 17.000. La pobresa relativa també gairebé s’ha duplicat i arriba fins a les 320.000 persones (26,5%), molt per sobre de les 177.300 persones registrades abans del coronavirus. De tota la gent en pobresa extrema, només la meitat rep algun tipus d’ajuda de les administracions. Les ONG estan sobrepassades per la càrrega de feina.

La professora i investigadora Maria Antonia Carbonero ha destacat aquest dimarts a IB3 Ràdio que les dades no són les pitjors dades que podríem tenir. Només recullen la situació de l’estiu, quan moltes persones es pogueren acollir a alguna cobertura legal, com l’ingrés mínim vital, tot i que n’hi ha molts que han quedat fora.

Carbonero ha insistit a dir que la pobresa la pateixen més elles. “Les condicions laborals de les dones són pitjors, solen concentrar la major part dels contractes a temps parcial i això és bàsicament perquè les tasques domèstiques i les cures segueixen recaient sobre les dones”.

“Hi ha una relació molt directa entre la pobresa i la incidència de la pandèmia. La pandèmia ha posat en evidència la desigualtat social. Necessitam una comunitat cohesionada”, ha dit.

Això sí, ha dit, s’han d’articular polítiques públiques amb cobertura social, juntament amb les entitats del tercer sector i les xarxes de suport mutu per arribar al màxim de població.

“La vacuna només solucionarà la situació sanitària; no la pobresa”, ha dit. Ja abans de la pandèmia hi havia molts treballadors pobres que ara estan en una situació del tot inviable. Cal reformular un altre model econòmic que cap a una major justícia social, benestar i previsió

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Dimecres comença a administrar-se la segona dosi de vacunes a les residències de Menorca

Aquest dilluns s'ha completat la primera dosi de l'antídot a 751 professionals de la sanitat de l'illa

Destitueixen Joan Quevedo, president de l’Atlètic Villacarlos, per presumptes irregularitats en la gestió

La junta, presidida ara per Manolo Delicado, es reunirà per estudiar si emprèn alguna altra acció

El Banc de Sabadell reclama 8.000€ a un autònom de Menorca per un descobert de 1.300

El client demandarà l'entitat per usura i per incloure'l a la llista de morosos