X

Visites guiades per entendre l’ofici de faroner

A les Illes només queden en actiu 7: 3 a Menorca, 2 a Eivissa i Formentera i 2 a Mallorca

25/08/2022

Visites guiades per entendre l’ofici de faroner

45

Després del de la Torre d’Hèrcules a la Corunya i la “Llanterna” de Gènova, el de Portopí és el tercer far en funcionament més antic del món. Autoritat Portuària de Balears, que enguany compleix 150 anys, el gestiona i manté l’exposició ‘Senyals marítims del far de Portopí’ en què els visitants coneixen de quina manera el far es va convertir en el custodi de l’antic port comercial de Ciutat. També es recorden altres fars ja desapareguts, com el de de Sa Creu del Port de Sóller a Mallorca.

Durant el recorregut es coneix l’ofici de faroner però s’entén també com la modernitat l’ha fet evolucionar fins gairebé no necessitar-los, actualment només queden en actiu set faroners: tres a Menorca, 2 a Eivissa i Formentera i 2 a Mallorca. S’aprèn també com es va passar d’encendre fogueres per avisar de la presència de pirates a com els francesos s’especialitzaren a fabricar “òptiques en escala” per amplificar-ne la llum o com es va haver d’esperar fins l’any 1969 que la mallorquina Margalida Frontera es convertís en la primera dona a treure unes oposicions de faronera.

El de Portopí és el primer però el darrer que es va construir al nostre territori és el des Moscarter a Sant Joan de Labritja que fa que siguin 34 els fars que esquitxen la costa de les nostres illes.

25/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT