ZOOM
Analitzam el passat i el present d’El Caserío a Menorca

Dimarts a les 21.40h

“El Caserío” ha estat, sens dubte, una de les marques amb més projecció de Menorca, i la fàbrica més gran de l’illa. La seva importància va marcar el sector primari de l’illa fins al punt que aquest es va vertebrar en funció de la demanda de l’empresa. Ara, amb una realitat plena d’incògnites, el camp de Menorca es torna a reinventar.

 

“El Caserío: del Quesito al què passarà” és un programa especial produït a Menorca per analitzar el passat i el present de l’empresa i la seva importància en l’economia de l’illa. La fàbrica formatgera fundada el 1930 va arribar a ocupar més de 300 persones directament, i comprava la producció de més de 300 finques de Menorca. El Caserío, de fet, va revolucionar el sector agrari i ramader de l’illa, que es va transformar per poder atendre la demanda cada vegada major, i varen abandonar el conreu de cereals per apostar per la producció de formatge.

 

El creixement d’aquesta empresa va arribar fins al 1992, quan els seus propietaris la varen vendre a la multinacional Kraft. De llavors ençà, la fàbrica va entrar en una espiral de conflictes i problemes que no s’han acabat: acomiadaments, pèrdua de producció, vendes a altres empreses (com la Nueva Rumasa de Ruiz Mateos), amenaces de tancament, etc. De fet, l’amenaça del tancament continua sempre damunt la taula, però els treballadors (i actuals propietaris) es resisteixen a donar-se per vençuts. Mentre, el camp de Menorca ja té el Caserío pràcticament oblidat i cerca un futur millor

 

El capítol “El Caserío: del Quesito al què passarà”, del programa ZOOM s’emet el dimarts 23 a les 22 hores.