ZOOM
Arrels xineses

Dimarts a les 21.40h

L’Any Nou xinès és el moment de l’any en què les comunitats xineses que resideixen fora del seu país es fan més visibles. A les Balears són més de 5.000 persones i representen la desena nacionalitat estrangera més nombrosa.

Al programa ‘Zoom’ reflexionam sobre com les segones i les terceres generacions han començat a rompre les barreres i els estereotips que definien com a endogàmica i tancada aquesta comunitat.

Els joves d’ascendència xinesa no volen mantenir els negocis familiars i opten per estudis i professions molt diferents. És el cas de Minwei Jiang, qui va arribar a Mallorca el 2001 i s’ha convertit en la primera persona de nacionalitat xinesa de l’Estat espanyol en obtenir el títol d’agent de la propietat immobiliària.

A les Balears hi ha 1200 empreses en mans de xinesos i cada vegada és més habitual trobar-los en la regència de bars i cafeteries de tota la vida. Qunxiao Jin fa deu anys que va comprar el bar Bons Aires del carrer de la Missió de Palma.

A través de la història de vida de Xialin Liu coneixerem com moltes de les famílies que han arrelat a les Illes envien els seus infants a classes de mandarí perquè coneguin els seus orígens i mantenguin viva la cultura.

Aquesta cultura mil·lenària (i el pes de la Xina com a potència econòmica) ha despertat cada vegada més l’interès del món occidental, i ha convertit el xinès en el setè idioma estranger més estudiat a Espanya. Nacho Pérez va fundar el departament de mandarí a l’Escola Oficial d’Idiomes de Palma i és un del nostres protagonistes.

Zoom