ZOOM%3A+Aut%C3%B2nom%2C+en%C3%A8sim+assalt

Dissabte a les 21.40h

ZOOM: Autònom, enèsim assalt

L’aturada productiva imposada per l’estat d’alarma ha estat un cop duríssim per als autònoms. D’un dia per l’altre, s’han trobat amb la persiana baixada, el calaix eixut i una angoixa creixent pel futur del seu negoci i dels seus treballadors.

Patricio Gómez havia aconseguit mantenir viu un dels gimnasos més antics de Palma, superant diverses crisis econòmiques i la competència ferotge dels gimnasos més grans. Ara ha hagut de demanar un crèdit ICO per fer front als pagaments que li venen i espera, tot i el cop, mantenir-se dret.

Després de setmanes amb la seva perruqueria tancada i les treballadores a casa amb un ERTO, Maria Carme Mayrata ha pogut obrir per atendre els primers clients amb cita prèvia. Una primera passa en el desconfinament que, tot i ser un alè, suposa més inversió en mesures higièniques i menys clients al dia.

Els germans Crespo agafaren el relleu del taller mecànic del seu pare, jubilat ara fa un any. Han mantingut obert amb un equip de mínims per reparacions urgents, però no els surt a compte. Esperen que els clients de tota la vida no els fallin i puguin mantenir el negoci.

L’any passat, Jaume Vila va recaptar 4.500 euros el mes d’abril amb el seu taxi. Enguany, poc més de 600. I és que els taxistes surten a fer feina 6 vegades al mes, però no hi ha clients i els que tenen, fan carreres curtes. No guanyen per cobrir les despeses.

Gestories i assessories han fet feina a escarada per aportar solucions per a autònoms i empreses. Jornades maratonianes escodrinyant BOEs i ordres ministerials, presentant papers i fent comptes. Apol·lònia Julià, presidenta del Col·legi de Graduats Socials, n’ha estat testimoni de primera mà.